• HAKKIMIZDA
  • YÖNETİM KURULU
  • İLETİŞİM
  • CEM TV CANLI
caferialimler
Advertisement
  • ANASAYFA
  • Genel
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HABER ANALİZ
  • İNANÇ
  • FIKIH
  • ETKİNLİKLER
No Result
View All Result
  • ANASAYFA
  • Genel
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HABER ANALİZ
  • İNANÇ
  • FIKIH
  • ETKİNLİKLER
No Result
View All Result
caferialimler
No Result
View All Result
ANASAYFA DÜNYA

Trump İçin Yolun Sonuna mı Geliniyor?

cafe6377 by cafe6377
0
OKUNDU
Share on FacebookShare on Twitter

Trump-Rusya ilişkisi ikinci Watergate Skandalı’na yol açar mı?

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın Rus büyükelçiyle görüştüğü halde bunu inkar etmesiyle başlayan tartışmalar, ülke tarihinin en bilinen siyasi skandalı olan Watergate ile kıyaslamaların yapılmasına neden oluyor.

1972 yılında başlayan olaylar, basının siyasi casusluk, sabotaj ve rüşvet ağını ortaya çıkarmasının ardından, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’ın 1974’te istifa etmesine yol açmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Watergate arasında benzerlik kuran isimler arasında, skandalın patlak verdiği dönemde Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından “örtbas çalışmalarının esas manipülatörü” olarak nitelendirilen Nixon’ın avukatı John Dean de yer alıyor.

BBC’ye konuşan Dean, “Bu başkanlık dönemi başladığından bu yana Watergate’in ayak seslerini duyuyorum. Henüz 2. Watergate’i yaşıyoruz demek için çok erken ancak kesinlikle bu yönde eğilimler görebiliyoruz ve Sessions’ın Senato önünde gerçekleri gizlemesi de bu eğilimlerden sonuncusu” diyor.

Watergate, ABD’nin başkenti Washington’da ofis ve konutlardan oluşan bir sitenin adı. Haziran 1972’de Watergate sitesinde, Demokrat Parti’ye bağlı Demokratik Ulusal Komitesi’nin (DNC) ofislerine dinleme cihazı yerleştirmeye çalışan beş kişi yakalandı.

Bu çalışmaların Nixon’ın çalışma arkadaşlarıyla bağlantılı olduğu tespit edildi. Amerikan Senatosu olayla ilgili olarak soruşturma açtı ve Nisan 1974’te Başkan Richard Nixon, Watergate ile ilgili konuşmalarını içeren bantların montajlanmış halini yayınladı.

Temmuz ayında Yüksek Mahkeme, Nixon’ın bantların orijinallerini sunması gerektiğine hükmetti ve Amerikan Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi de Nixon ile ilgili azil sürecini başlattı.

Ağustos ayında, Nixon gizli dinlemeyle ilgili çabaların örtbas edilmesinden haberdar olduğunu ve FBI soruşturmasının önünü kesmeye çalıştığını kabul etti. Dört gün sonra da ABD tarihinde istifasını sunan ilk ve tek başkan oldu.

Peki Trump yönetiminin Rusya ile var olduğu öne sürülen bağlantıları ile 45 yıl önce yaşananlar arasında parallellik var mı?

Benzerliklerin başında DNC’nin hedef olması geliyor.

Watergate’te ofisine gizlice girilip dinleme cihazı yerleştirilmek istenen DNC, geçen yılki seçim kampanyası sırasında bir kez daha hedef alındı. Bu kez, gizli iç yazışmaları bilgisayar korsanları tarafından çalındı ve sızdırıldı.

ABD istihbarat kurumları, DNC’ye yönelik siber saldırının arkasında Rusya’nın olduğunu öne sürüyor. Rusya ise iddiaları reddediyor.

Rusya’nın, seçimi Trump’ın kazanmasını istediği düşünülüyor. Özel bir istihbarat şirketi tarafından hazırlandığı anlaşılan, doğruluğu teyit edilmemiş bir raporda Rusya’nın Trump’ı zor durumda bırakacak bazı bilgileri elinde tuttuğu ve şantaj yapabilecek durumda olduğu öne sürülüyor.

Eski Başkan George W. Bush’un etik konulardan sorumlu avukatı Richard Painter gibi bazı yorumcular, yeni yönetimin Rusya bağlantılarının yanında ‘Watergate’in devede kulak kalmasından’ endişe ediyor.

Vox’a konuşan Painter, “Bu soruşturmada elde edilen bulgular, Watergate’in DNC ofisine gizlice girilmesi emrinin başkandan değil, orta düzey kampanya yetkililerinden geldiği sonucuna ulaşılan ilk aşamalarında ortaya çıkartılanlardan çok ama çok daha vahim. Bu daha vahim bilgiler şunlar: Bu işi yönete yabancı bir güç var. Watergate’ten çok daha vahim bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın gerçekleri gizlediği yönündeki iddialar da, Watergate kıyaslamalarının yapılmasına neden olan bir diğer konu.

Nixon’ın adalet bakanlarından John Mitchell da daha sonraki bir dönemde skandalda üstlendiği rolle ilgili olarak yemin altındayken yalan söyleme de dahil bir dizi suçtan dolayı hapis yattı.

Yerine atanan Richard Kleindienst ise her ne kadar Watergate Skandalı’nda adı geçmemiş olsa da 1974 yılında Senato’daki adaylığının onayı için yapılan oturumunda bir iletişim şirketine yönelik torpil yaptığı iddiaları hakkında doğruyu söylememekten suçlu bulundu.

Dean, “Senato’daki ifadesine bakınca Sessions’ın tam anlamıyla dürüst davranmadığı çok net görülüyor ve adalet bakanı olarak ilgili soruşturma süreçlerinden kendini azletmesinden dolayı bu iddiaların yakın zamanda geçeceğini sanmıyorum. Bu iş daha devam edecek. Watergate’in ürkütücü yankılarını duymayı sürdürüyoruz” dedi.

Sessions, Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergei Kislyak ile yaptığını kabul ettiği toplantılardan dolayı istifa baskısı altında bulunuyor. Kislyak’ın görüşmeleri daha önce de Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in istifa etmesine yol açmıştı.

Flynn’in ayrılması üzerine deneyimli gazeteci Dan Rather, Facebook üzerinden yazdığı mesajda, “Watergate, hayatımda gördüğüm en büyük siyasi skandaldı. Ya da en azından hayatımda şu ana kadar gördüğüm demeliyim” dedi.

Flynn’in, Beyaz Saray’daki görevine başlamadan önce Kislyak ile diplomatik meseleleri görüştüğü öne sürüldü. ABD’de sivil vatandaşların diplomatik süreçlere müdahil olmaları yasadışı bir faaliyet olarak nitelendiriliyor.

Bazı yorumcular, Trump yönetimi ile Rusya arasındaki bağlantıların incelenmesi için Senato’da Watergate zamanında oluşturulana benzer, iki partinin de temsilcilerinin olduğu bir komite kurulması çağrısı yapıyor.

Dean, “Bu işle ilgili vakit geçirmeksizin özel bir savcı atardım” dedi.

Trump’ın Ocak ayında Adalet Bakanı Vekili Sally Yates’i görevden alması da, Nixon’ın 1973 yılında Watergate skandalı döneminde bağımsız özel bir savcıyı kovması ve bunun da Adalet Bakanı Elliot Richardson ile yardımcısı William Ruckelshouse’un istifasını tetiklemesiyle “Cumartesi gecesi kıyımı” olarak adlandırılan olayla benzerlikler kurulmasına yol açtı.

Nixon ve Trump haricinde bugüne kadar adalet bakanını bu göreve vekalet eden bir kişiyi görevden alan başka bir başkan yok.

Next Post

Özgündüz'den AHİM Kararına destek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KÖŞEYAZARLARI

avatar for İbrahim Şerenİbrahim Şeren
Üstad! Gözlerimiz Hep Sizi Arayacak
avatar for Musa AyaztekinMusa Ayaztekin
Hiç Düşündünüz mü Nedir Bu “Allah-u Ekber”?
avatar for Şirali BayatŞirali Bayat
SİNEMA VE MEDYANIN TOPLUMA ETKİSİ
avatar for Hüseyin ÇaçaHüseyin Çaça
İFRAT VE TEFRİT
avatar for Ali_Akin CabaAli_Akin Caba
Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

ÖNE ÇIKANLAR

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Nisan 16, 2025
İran’dan ABD’ye Net Mesaj

İran’dan ABD’ye Net Mesaj

Nisan 6, 2024
Türkiye’de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Türkiye’de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Nisan 6, 2024
Zeynebiye’de Kudüs Günü

Zeynebiye’de Kudüs Günü

Nisan 6, 2024
caferialimler

Türkiye Caferi Alimler Birliği Resmi Web Sitesi

Sosyal Kanallarımız

HABER KATEGORİLERİ

  • CABİR ile Gündem Ehl-i Beyt
  • DÜNYA
  • duyurular
  • EĞİTİM
  • ETKİNLİKLER
  • FIKIH
  • FIKIH SORULARI
  • Foto Galeri
  • Genel
  • GÜNCEL SORULAR
  • GÜNDEM
  • Günün Hadisi
  • HABER ANALİZ
  • İKİTADİ SORULAR
  • İNANÇ
  • KÜLTÜR SANAT
  • KURAN-I KERİM
  • MANŞET HABERLER
  • MEDYA
  • MERSİYE
  • önecıkan
  • SİYASİ HABERLER
  • SORU-CEVAP
  • TARİH SORULARI
  • TÜRKİYE
  • Uncategorized
  • Video Galeri

EN SON HABERLER

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Nisan 16, 2025
İran’dan ABD’ye Net Mesaj

İran’dan ABD’ye Net Mesaj

Nisan 6, 2024
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • MANŞET HABERLER
  • TÜRKİYE
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
  • YÖNETİM KURULU

© 2022 Caferialimler.com haber ve paylaşım sitesi webmaster Hasan Uzunçam

No Result
View All Result
  • ANASAYFA
  • MANŞET HABERLER
  • GÜNDEM
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HAKKIMIZDA
  • YÖNETİM KURULU
  • İLETİŞİM

© 2022 Caferialimler.com haber ve paylaşım sitesi webmaster Hasan Uzunçam