İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ruhani ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptıkları telefon görüşmesinde nükleer anlaşmayı ve bölgedeki gerginliği ele aldı.
ABD’nin yürüttüğü politikaların bölgenin istikrar ve güvenliği ile küresel alandaki ilişkilere olumsuz etki yaptığını ve İran’ın bölgede gerginliği başlatan taraf olmadığını yineleyen Ruhani, “ABD İran’a karşı düşmanca adımlarından hiçbir fayda elde edemeyecektir ve bu süreç böyle devam ederse herkes için kaybet-kaybet ile sonuçlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
‘AVRUPALI ŞİRKETLER ABD YAPTIRIMLARINDAN SONRA İRAN’DAN ÇEKİLDİ’
Nükleer anlaşmanın amacının İran’ın başka ülkelerle ilişkilerinin normalleşmesi olduğunu hatırlatan Ruhani, “İran nükleer anlaşmaya tam olarak uymasına rağmen ekonomik açıdan çok az kazanç elde etmiştir. ABD’nin ayrılmasından sonra AB ülkelerinden ciddi adımlar görmediğimiz gibi bazı Avrupalı şirketler İran’dan çekildi.” değerlendirmesinde bulundu.
İran’ın diğer ülkelerle bankacılık ve petrol alanındaki ilişkilerinin normalleşmesinin AB’nin taahhütlerini yerine getirmesi için atmasını bekledikleri ilk adım olduğunu aktaran Ruhani, “AB son bir yılda İran ile iş birliği yapmak ve taahhütlerini yerine getirmek için birçok fırsat kaçırdı. Zaman geçtikçe ve İran yeni adımlar attıkça ilk noktaya dönüş iki taraf için de zorlaşacaktır. ” dedi.






