İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, İran Meclis BaÅŸkanı Ali Laricani, Rezevi Horasan eyaletinde Öğretmenler Günü etkinliÄŸine katıldı. Laricani burada yaptığı konuÅŸmada ABD’nin nükleer anlaÅŸmadan tek taraflı çekilme kararının ardından duyurduÄŸu 12 maddenin ‘mantıksız’ olduÄŸunu belirtti.
ABD’nin öne sürdüğü ÅŸartların asla kabul edilmeyeceÄŸini vurgulayan Laricani, “Bizden ABD’nin isteklerine boyun eÄŸmemizi beklemeyin. Bu 12 ÅŸart İran’ı zillete atacaktır. Bu yüzden direnmekten baÅŸka yol yoktur” dedi.
‘SABIRLI OLMAZSAK SUUDİ ARABİSTAN’A YAPTIKLARINI YAPACAK’
ABD’nin baskılarına karşı halka sabırlı olmaları çaÄŸrısında bulunan Laricani, “ABD’nin liyakatsiz yöneticileri, pes etmek zorunda kalacak ancak biz sabırlı olmazsak istediklerine ulaÅŸarak bize de Suudi Arabistan’a yaptıklarını yapacaklar. ABD, Suudi Arabistan’ın hem parasını alıyor hem de onları aÅŸağılıyor. Biz böyle deÄŸiliz bu milletin hakkını savunmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yaptırımlar nedeniyle ekonomik olarak zor zamanlar geçirdiklerini dile getiren Laricani, ülkede kendi kendine yeten bir ekonomik sistem oluşturulması gerektiğini kaydetti.
ABD’NİN SUNDUÄžU 12 MADDE
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin nükleer anlaÅŸmadan çekilmesinin ardından geçen yıl mayıs ayında yaptığı açıklamada, İran’la yeni bir anlaÅŸma yapılması gerektiÄŸini vurgulayarak 12 maddelik ÅŸart öne sürmüştü.
Bu ÅŸartlar arasında, İran’ın uranyum zenginleÅŸtirmeyi durdurması ve plütonyum ön iÅŸleme faaliyetine asla baÅŸlamamasının yanı sıra ülke çapındaki tüm askeri tesislere kayıtsız ÅŸartsız giriÅŸ imkanı sunması ve balistik füze programını durdurması bulunuyor.
ABD yönetimi ayrıca, “İran’dan tüm ABD vatandaÅŸlarını serbest bırakmasını, bölgesel müdahalelerine son vermesini, Suriye’deki tüm güçlerini geri çekmesini ve İsrail’i tehdit etmeye son vermesini” istiyor.






