Amerikan temsilcileri 419 evet ve sadece 3 hayır oyuyla İran, Rusya ve Kuzey Kore ambargolarını onayladı.
Meclisin üçte ikisinden fazlasının onay oyunu alan bu plan, daha önceden İran ve Rusya için Amerikan Senatosunda onaylanan ambargo planının yeniden düzenlenmiş halidir. Kalan üç hayır oyu ise Cumhuriyetçilere aitti.
Bu ambargo tasarısının tasvibi için planın Amerikan Senatosuna gitmesi ve oradan da onay alması gerekiyor. Ardından ise Amerikan Başkanı’nın da imzası ile onaylanmış olacak.
Eski Beyaz Saray Sözcüsü “Sarah Huckabee Sanders” Amerikan Başkanı “Donald Trump” ile ters düşmemek adına ortaya konan bu plan hakkında şunları söyledi; Onun bu ambargoları kaldırmak gibi bir niyeti yok. Yalnızca bizim Amerikan halkı için en iyi kararları alabileceğimizden emin olmak istiyor. Kongrenin bu konuda en iyi iş prensibine sahip olduğunu söyleyemeyiz.”
Amerikan Temsilcisi “David Cicilline” ise şöyle iddia ediyordu; “Bu ambargolar Nükleer Anlaşmaların ihlali değildir. Tersine onu daha da güçlendiriyor. Zira ortaklarımıza, Birleşik Devletlerin uluslararası kanunların çiğnenmesine karşı geldiğini gösteriyor.”
Temsilciler Meclisinin Kuzey Kore ambargolarını da eklemek adına yeni bir ambargo planına onay vermelerine ve senatonun yönergesi sayılmaması ile birlikte, bugün Temsilciler Meclisinde onay alan yönergenin senatoda da onaylanması gerekiyor.
İran aleyhinde ambargoların bir sonraki adımında, bu gece yönerge senatoda incelenecek. Eğer senatörler de onay verirse, yönerge Beyaz Saray’a gönderilecek.
Planda Rusya karşıtı ambargoların bulunması ve kanunlaşması durumunda Amerikan Başkanı’nın bu ambargoları kaldırmasını engelleyen ve sınırlayan maddelerin bulunması, Beyaz Saray’ın plana onay vermeye soğuk bakmasına neden oluyor.
Eğer Trump yönergeyi imzalamazsa yeniden kongreye gönderilerek oylamaya sunulacak. Eğer meclislerin tümünde üçte ikilik onay oyu alırsa icra edilmesi gerekli olacak.