• HAKKIMIZDA
  • YÖNETİM KURULU
  • İLETİŞİM
  • CEM TV CANLI
caferialimler
Advertisement
  • ANASAYFA
  • Genel
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HABER ANALİZ
  • İNANÇ
  • FIKIH
  • ETKİNLİKLER
No Result
View All Result
  • ANASAYFA
  • Genel
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HABER ANALİZ
  • İNANÇ
  • FIKIH
  • ETKİNLİKLER
No Result
View All Result
caferialimler
No Result
View All Result
ANASAYFA DÜNYA

Türkiye ve İran Ne İstiyor?

cafe6377 by cafe6377
Türkiye ve İran Ne İstiyor?
6
OKUNDU
Share on FacebookShare on Twitter

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın İran Genelkurmay BaÅŸkanı’nın yaptığı ziyarete iliÅŸkin, “Tehdit unsuru haline gelmiÅŸ olan terör örgütlerine karşı İran ile müşterek hareketin yapılması her an gündemde” ÅŸeklindeki açıklaması PKK’ya karşı Kandil ve Sincar’da ortak operasyon mu gerçekleÅŸecek” sorusunu gündeme getirdi.ErdoÄŸan’ın açıklamasının iÅŸaret ettiÄŸi olası senaryoları Sputnik’e deÄŸerlendiren Bilge Adamlar Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (BİLGESAM) uzmanı Ali Semin’e göre, İran ve Türkiye’nin ortak operasyon gerçekleÅŸtirmesi ‘uzak bir ihtimal’ ancak iki ülke özellikle Kandil’deki PKK oluÅŸumuna karşı ortak hamlelerde bulunabilir.

Olası ortak hamlelerin, son dönemde İran ve Türkiye’nin bölgesel geliÅŸmelere baÄŸlı yakınlaÅŸmasının sonucu olduÄŸuna iÅŸaret eden Semin “Özellikle üç önemli olay, bölgesel dinamikleri deÄŸiÅŸtirdi. Birincisi, Körfez ülkelerindeki Katar krizi; ikincisi Kuzey Irak’taki 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu; üçüncüsü ise Iraklı Åžii liderin (Mukteda el Sadr) BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesi” dedi.

Türkiye ve İran’ın PKK konusunda iÅŸ birliÄŸi içine girebileceÄŸine iÅŸaret eden Semin “PKK ÅŸuanda Türkiye için en büyük tehdit; PKK’nın İran kanadı (PJAK) ise İran için… Ancak ben ortak bir operasyondan ziyade Kandil’deki PKK oluÅŸumuna karşı tarafların istihbarat paylaşımı içine gireceklerine ve örgüte karşı kendi sınırlarından ayrı ayrı mücadele etmeyi seçeceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Semin, iki ülkenin Sincar konusunda ortak hareket etmesinin önündeki engelleri de ÅŸu ÅŸekilde anlattı:

“Sincar kritik bir nokta. Sincar’da sadece İran ya da Türkiye gibi iki ülkenin hareket etmesi çok zor. Çünkü orada uluslararası koalisyon güçleri var. Onun dışında Irak’la ciddi bir ittifak kurulması lazım. Görüşülmesi gerekiyor.”

‘İRAN TÜRKİYE’NİN ROLÜNDEN FAYDALANMAK İSTİYOR’

ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın göreve baÅŸlamasını takip eden geliÅŸmelerin Türkiye ve İran’ı yakınlaÅŸtırdığına iÅŸaret eden Semin “İran’ın Türkiye’yi hem komÅŸusu hem de bölgesel güç olarak kazanması gerekiyor. Bu askeri görüşme bu açıdan oldukça önemli. Körfez ülkeleriyle askeri iÅŸ birliÄŸi yapamayacağının farkında olan İran’ın Türkiye’yle iÅŸ birliÄŸi isteÄŸine iÅŸaret ediyor. Türkiye bölgede bir çok ülkeyle görüşebilir. Suudi Arabistan, Kuveyt’le iliÅŸkisi iyi olan bir ülke. Suudi Arabistan ve İran arasında bir ara bulucu olarak Türkiye’nin adı zikredilmiÅŸti. İran’ın böyle olası bir rolde faydalanmak istediÄŸini düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin de İran’la olası iÅŸ birliÄŸini fırsata çevirmesinin gereÄŸine vurgu yapan Semin “İran ve Türkiye’nin PKK konusunda ve Kuzey Irak’taki bağımsız referandumundan ortak hareket etmesi önemli. Türkiye’nin İran’la iliÅŸkilerini geliÅŸtirmesi Irak’ta Musul ve Telafer bölgelerindeki operasyonlarda Türkiye’nin kaygılarını yatıştırabilir. Zira mezhep çatışmalarının önlenmesi için Türkiye’nin İran’la iÅŸ birliÄŸi yapması önemli” diye konuÅŸtu.

Türkiye’nin İran sınırına duvar inÅŸa ediyor olmasını da deÄŸerlendiren Semin “Sadece PKK deÄŸil, kaçakçılık için de bir iÅŸ birliÄŸi önemli. Türkiye’nin duvar örmesi İran’la iÅŸ birliÄŸi yapmayacağı anlamına gelmiyor, bu tamamen sınır güvenliÄŸine iliÅŸkin bir adım. Türkiye’nin duvar örmesi İran’ın da iÅŸine geliyor. Çünkü bu duvar, PKK örgüt üyelerini iki ülke arasında geçiÅŸini zorlaÅŸtıracak ve kaçakçılık engellenecek” dedi.

‘ORTAK ODAK İDLİB OLABİLİR’

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Türkiye-İran olası bir ortak harekat gerçekleÅŸtirebileceÄŸi sinyali veren açıklamalarını deÄŸerlendiren bir diÄŸer isim ise OrtadoÄŸu Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (ORSAM) uzmanı Bilgay Duman oldu. Sputnik’e yaptığı açıklamasında Duman, İran ve Türkiye’nin Suriye’nin İdlib bölgesinde ortak hareket etme olasılığına iÅŸaret etti:

“Suriye’deki yaÅŸanan geliÅŸmeler, El Nusra’nın İdlib’de ciddi anlamda etkinlik kazanması ve İdlib’i kontrol altına alması Türkiye için bir tehdit yaratıyor. İran’ın da İdlib üzerinde etkin rol oynamasını beklemek mümkün.”

İran ve Türkiye’nin ortak bir diÄŸer hedefinin Kandil olabileceÄŸine iÅŸaret eden Duman “İki ülkenin doÄŸrudan operasyon yapabileceÄŸi bölge Kandil gibi görünüyor. PJAK orada üslenmiÅŸ durumda ve İran’ın zaman zaman orayı vurduÄŸunu biliyoruz. Türkiye’de Kandil’i vuruyor. Kandil olası bir müşterek hedef olabilir. Ama Sincar konusunda ortak bir geliÅŸme ÅŸu an itibariyle beklemek çok mümkün deÄŸil. Bu bölgeyle ilgili koordinasyon veya bilgi alışveriÅŸi daha olası gözüküyor” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN HAÅžDİ ÅžABİ ENDİŞELERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR’

Türkiye ve İran’ın hem Irak hem de Suriye’de daha fazla iÅŸ birliÄŸi içeri yapacağı bir döneme girildiÄŸine iÅŸaret eden Duman “İran askerlerinin İdlib’e girmesi söz konusu olabilir mi bilmiyorum çünkü bu süreçte Rusya da önemli bir belirleyici role sahip. Ancak gerek İdlib’te gerekse PYD’ye yönelik Afrin’de bir operasyon gündeme gelebilir. Bir diÄŸer alternatif ise IŞİD varlığının söz konusu olduÄŸunu Deyr ez Zor olabilir” ifadelerini kullandı.

Duman, iki ülke arasındaki koordinasyonun artmasının, İran tarafından yönlendirilen HaÅŸdi Åžabi’nin Türkmenlere yönelik olası bir hamlesinin de önüne geçmekte önem arz ettiÄŸini sözlerine ekledi.

(Kaynak:Sputnik)

Next Post
İmam Muhammed Taki (a.s)’ın Åžehadeti

İmam Muhammed Taki (a.s)'ın Şehadeti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KÖŞEYAZARLARI

avatar for İbrahim Şerenİbrahim Şeren
Üstad! Gözlerimiz Hep Sizi Arayacak
avatar for Musa AyaztekinMusa Ayaztekin
Hiç Düşündünüz mü Nedir Bu “Allah-u Ekber”?
avatar for Åžirali BayatÅžirali Bayat
SİNEMA VE MEDYANIN TOPLUMA ETKİSİ
avatar for Hüseyin ÇaçaHüseyin Çaça
İFRAT VE TEFRİT
avatar for Ali_Akin CabaAli_Akin Caba
Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

ÖNE ÇIKANLAR

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Nisan 16, 2025
İran’dan ABD’ye Net Mesaj

İran’dan ABD’ye Net Mesaj

Nisan 6, 2024
Türkiye’de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Türkiye’de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Nisan 6, 2024
Zeynebiye’de Kudüs Günü

Zeynebiye’de Kudüs Günü

Nisan 6, 2024
caferialimler

Türkiye Caferi Alimler Birliği Resmi Web Sitesi

Sosyal Kanallarımız

HABER KATEGORİLERİ

  • CABİR ile Gündem Ehl-i Beyt
  • DÜNYA
  • duyurular
  • EĞİTİM
  • ETKİNLİKLER
  • FIKIH
  • FIKIH SORULARI
  • Foto Galeri
  • Genel
  • GÜNCEL SORULAR
  • GÜNDEM
  • Günün Hadisi
  • HABER ANALİZ
  • İKİTADİ SORULAR
  • İNANÇ
  • KÜLTÜR SANAT
  • KURAN-I KERİM
  • MANÅžET HABERLER
  • MEDYA
  • MERSİYE
  • önecıkan
  • SİYASİ HABERLER
  • SORU-CEVAP
  • TARİH SORULARI
  • TÜRKİYE
  • Uncategorized
  • Video Galeri

EN SON HABERLER

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Nisan 16, 2025
İran’dan ABD’ye Net Mesaj

İran’dan ABD’ye Net Mesaj

Nisan 6, 2024
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • MANÅžET HABERLER
  • TÜRKİYE
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
  • YÖNETİM KURULU

© 2022 Caferialimler.com haber ve paylaşım sitesi webmaster Hasan Uzunçam

No Result
View All Result
  • ANASAYFA
  • MANÅžET HABERLER
  • GÜNDEM
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HAKKIMIZDA
  • YÖNETİM KURULU
  • İLETİŞİM

© 2022 Caferialimler.com haber ve paylaşım sitesi webmaster Hasan Uzunçam