Nükleer Silahların Yasaklanması AnlaÅŸması, BM’de nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna raÄŸmen, 122 ülkenin desteÄŸiyle kabul edildi. Oylamaya Türkiye katılmadı.
Özellikle sivil toplum kuruluÅŸlarının kampanyalarıyla uzun süredir müzakereleri yürütülen Nükleer Silahların Yasaklanması AnlaÅŸması, sonunda  BM Genel Kurulu’nda oylandı.
NÃœKLEER SAHÄ°BÄ° ÃœLKELER BOYKOT ETTÄ°
ABD,  İngiltere,  Rusya,  Fransa,  Çin gibi  BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve diÄŸer nükleer silah sahibi ülkelerin boykot ettiÄŸi müzakereler sonucu ortaya çıkan tasarı, 122 ülkenin desteÄŸiyle kabul edildi.
Tasarıya sadece  Hollanda karşı oy verirken,  Singapur çekimser kaldı.
TÃœRKÄ°YE KATILMADI
Oylamaya aralarında  ABD,  Rusya,  İngiltere,  Çin,  Hindistan,  Pakistan,  Türkiye,  İran,  İsrail,  Fransa,  Almanya,  Yunanistan,  Japonya ve  İtalya’nın da olduÄŸu 69 ülke katılmadı.
“ASLA KATILMAYACAÄžIZ”
Tasarının kabulünün ardından  ABD,  İngiltere ve  Fransa ortak açıklama yaparak, karara tepki gösterdi.
AnlaÅŸma metninin müzakerelerine katılmadıklarını belirten üç ülkenin açıklamasında, “AnlaÅŸmayı ne imzalamaya ne onaylamaya ne de gelecekte katılmaya niyetimiz yok. Bu nedenle ülkelerimizin nükleer silah konusundaki yasal yükümlülükleri deÄŸiÅŸmeyecektir.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, anlaÅŸmanın güvenlik ve caydırıcılık konusuna deÄŸinmediÄŸi,  Kuzey Kore’nin nükleer programının nasıl engelleneceÄŸine iliÅŸkin çözüm de üretmediÄŸi savunuldu.
STK’LAR UMUTLU
Nükleer ülkelerin tepkisine rağmen nükleer karşıtı gruplar anlaşmadan umutlu.
Nükleer silahların imha edilmesi konusundaki uluslararası kampanyanın (ICAN) Direktörü Beatrice Fihn, konuya iliÅŸkin açıklamasında, “Bugünün nükleer çağın sonunu baÅŸlatan gün olmasını umuyoruz.” dedi.
Müzakereleri yürüten  BM Konferansının BaÅŸkanı Büyükelçi Elayne Whyte Gomez de yazılı açıklamasında “Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için ilk tohumları atmayı baÅŸardık.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
HER TÜRLÜ NÜKLEER YASAKLANIYOR
Anlaşma tüm üyelerin her türlü nükleer silah geliştirme ve edinme faaliyetlerini yasaklarken, daha önceden bu silahlara sahip olanlardan bunları uluslararası gözlemciler kontrolünde geri dönüşü olmayacak şekilde imha etmesi isteniyor.
BM’de 20  Eylül’de imzaya açılacak anlaÅŸma 20 maddeden oluÅŸuyor. AnlaÅŸma 50. ülkenin iç onay sürecini tamamlayıp belgeyi  BM Genel Sekreteri’ne sunmasının üzerinden 90 gün geçince yürürlüğe girecek.
1970’TEN BERÄ° BÄ°R ANLAÅžMA VAR
Nükleer silahlar konusunda 1970 yılından beri yürürlükte olan “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi AnlaÅŸması” (NPT) bulunuyor. Bu anlaÅŸma, yeni silah geliÅŸtirilmesini yasaklayarak gelecekte tamamen bu silahların kaldırılmasını amaçlıyor.
Anlaşmada nükleer silahların tamamen kaldırılması hedef olarak gösterilirken taraflara bağlayıcı yasal zorunluluk getirilmiyor.
Nükleer karşıtı ülke ve gruplar yeni anlaşmayla bu silahların tamamen imhası için yasal zorunluluk getirmeyi amaçlıyor.