Ä°ran ve Türkiye’nin ittifak sinyali veren açıklamalarını deÄŸerlendiren ANKASAM Uzmanı BaÅŸaran, “Bölgeye yönelik Batı müdahalesi ve Körfez krizinin çözümü Türkiye-Ä°ran yakınlaÅŸmasından geçiyor, aynı Sadabat paktı örneÄŸinde olduÄŸu gibi” dedi.
Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yakın gelecekte Tahran’ı ziyaret etmesini beklediklerini söyledi. Tahran’dan gelen açıklama, ErdoÄŸan’la Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin Ankara’daki ikili iliÅŸkileri masaya yatıran ve ‘çok iyi geçen’ görüşmesini takip etti. Ankara Kriz ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezi (ANKASAM) Uzmanı DoÄŸacan BaÅŸaran, Tahran’dan gelen açıklamaları deÄŸerlendirdi. Olası Türkiye-Ä°ran ittifakının, Türkiye’nin 17-25 Aralık operasyonları sonrasında ve 15 Temmuz darbe giriÅŸi sonrasında ABD ile bozulan iliÅŸkileri baÄŸlamında deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden BaÅŸaran şöyle konuÅŸtu:
“Amerika’nın bölgeye yaptığı müdahalelerin Türk dış politikasındaki çıkar algılamasıyla uyuÅŸmadığı anlaşılıyor. Bu sebeple, aralarındaki rekabete raÄŸmen Türkiye ile Amerika’nın “Büyük Åžeytan” gibi gördüğü Ä°ran’la yakınlaÅŸma sürecine giriyor. Zira aralarında rekabet olsa da bu iki ülke aslında Sadabat Paktı’nın da tarihteki örneÄŸinde olduÄŸu gibi bölgeye dışarıdan yapılan Batılı güçlü devletlerin müdahalesi, bölgeyi dizayn etme giriÅŸimleri karşısında iÅŸ birliÄŸi yapmak durumda kaldı ve yapmaya devam edecektir de.”
‘KÖRFEZ KRÄ°ZÄ°NDE ÇARE AVRASYACI YAKLAÅžIM’
Körfez-Katar krizinin bölge ülkelerini birbirine yaklaÅŸtırdığını söyleyen BaÅŸaran “Katar krizinin yaÅŸandığı ilk gün daha Türkiye Ä°ran ile iletiÅŸime geçti. Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı buraya geldi. Aynı dönemde Ä°ran terör saldırılarına sahne oldu. Bütün bunlar ÅŸunu gösteriyor: Batı’nın ‘Büyük OrtadoÄŸu Projesi’ adı altında bölgeyi ÅŸekillendirme giriÅŸimi bölge devletlerinin egemen varlığını koruyabilmek için yan yana getirmeye zorluyor. Tarih bunu gereklilik haline getiriyor. Katar krizi özelinde de Sayın CumhurbaÅŸkanı’nın Ä°ran ziyareti gerçekleÅŸirse iliÅŸkileri baÅŸka bir boyuta taşınacaktır ki bu da bölge devletlerinin de çıkarınadır” dedi.
Körfez-Katar krizinin çözümünün Avrasyacı bir yaklaşımdan geçtiÄŸine iÅŸaret eden BaÅŸaran “Görünen o ki Amerika BirleÅŸik Devletleri bölgedeki temel partner olarak Suudi Arabistan’ı istiyor ve Suudi Arabistan Ä°ran’ın Katar’la olan iliÅŸkilerinden dolayı rahatsız. Bu da ABD’nin Suudi Arabistan, Mısır ve Ä°srail üçlüsüyle baÅŸka dengeler kurmaya yöneleceÄŸini gösteriyor. Bu durum hatta Amerika, Mısır, Ä°srail dengesi Kıbrıs’taki gaz yataklarının iÅŸlenmesi konusunda da karşımıza çıkacaktır. Bu gibi durumlar Türkiye’yi Avrasya BirliÄŸi seçeneÄŸini tartışmasına yol açıyor. Ayrıca Türkiye’yi Ä°ran ve Rusya’yla yakınlaÅŸmaya teÅŸvik ediyor” ifadelerini kullandı.
Olası ittifakın OrtadoÄŸu’daki dengeleri deÄŸiÅŸtirebilecek güçte olduÄŸunu dile getiren Uzman “ABD’nin Katar’da baÅŸlattığı askeri darbe dolayısıyla bölge ülkelerinin Katar’a müdahalesi de söz konusu. Lakin buradaki dengenin kırılacağına, Katar’daki yönetimin devam edeceÄŸini düşünüyorum” diye ekledi.