ABD yönetiminin İran’a aralarındaki ihtilafları gidermek için tarafsız topraklarda doÄŸrudan görüşme yapmayı teklif ettiÄŸi iddia edildi.
‘İRAN GÜVENLİK KURULU’NDAN KAYNAK’
Kuveyt’in El Ceride gazetesi, haberi İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir kaynaÄŸa dayandırdı.
‘HAPİSTEKİ ÇİFTE VATANDAÅžLAR DERKEN ÇAPINI GENİŞLETTİLER’
İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nden kaynak ”Amerikalılar görüşme yeri olarak Muskat ya da Cenevre’yi önerdi. İlkin İran’da hapiste tutulan çifte vatandaÅŸların durumunu görüşmek istediler, ama daha sonra gizli kalması kaydıyla bir dizi anlaÅŸmazlık konusunu görüşmeyi teklif ettiler” dedi.
‘NÜKLEER ANLAÅžMAYI İPTAL ÇABASI YÜZÜNDEN‘
Teklifin 1979’dan beri birbirine hasım iki ülke arasındaki çok sayıda sorundan bazısını çözme perspektifi taşımasına raÄŸmen Tahran’dan ret yanıtı geldiÄŸi aktarıldı.
‘ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ DE YEŞİL IÅžIK YAKMADI’
”Washington Tahran’ın güvenini kaybetti, hele de BaÅŸkan Donald Trump’ın nükleer anlaÅŸmayla ilgili daha sert tutum almasından sonra…” diyen kaynak, İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nin de Washington ile doÄŸrudan görüşmeye karşı çıktığını söyledi.
TRUMP DÜNYAYA KARŞI
Selefi Barack Obama’nın büyük emek harcadığı ve BM Güvenlik Konseyi’nin onay verdiÄŸi İran’la nükleer anlaÅŸmayı feshetmek için uÄŸraÅŸan Trump, BM Genel Kurulu’nda yaptığı ilk konuÅŸmada dünya liderleri önünde İran’a karşı saldırgan söylemiyle de ÅŸimÅŸekleri çekmiÅŸti.
Bugüne dek AB, Trump’a karşı durup anlaÅŸmaya tam desteÄŸini devam ettirdi.