ABD’nin Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımların getirilmesine bir tepkide Rusya’dan geldi. Kremlin, kararın kanunlaÅŸması halinde misilleme yapılacağını açıkladı.
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Yeni yaptırımların Kongre’den geçmesi ve kanun haline gelmesi durumunda, Putin, buna misilleme olarak bir karar alacak” ifadesi kullanıldı. Avrupa Komisyonu ise bugüne kadarki en büyük yaptırım olarak tabir edilen yaptırım kararının Avrupa firmalarını etkilemesi durumunda buna önlem alacaklarını açıkladı.
ABD Temsilciler Meclisi’nde dün yapılan oylamada, 419 ‘evet’e karşı 3 ‘hayır’la Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların arttırılmasına yönelik tasarı kabul edildi. Tasarıya göre, ABD BaÅŸkanı Donald Trump yönetiminin Rusya’ya yönelik yaptırımları hafifletmeden veya kaldırmadan önce Kongre’nin onayını alması gerekecek.
Tasarı ile eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Kırım nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar yasa düzeyine getiriliyor. Ayrıca Aralık 2016’da Moskova’nın seçimlere müdahale ettiği iddiasıyla yaptırım getirilen üst düzey Rusya vatandaşlarına yönelik kısıtlamaları da içeriyor.
İran ve Kuzey Kore ise tasarıda nükleer ve balistik füze programları nedeniyle hedef alınıyor.
Tasarı, parlamento tarafından onaylanması durumunda Trump’a sunulacak.
“PUTİN, MİSİLLEME YAPACAK”
Rusya tarafından yaptırım kararına yönelik yapılan açıklamada ise çok sert ifadeler kullanıldı. Açıklamada, ABD’nin attığı adımın uluslararası hukuk ve ticarete yönelik büyük bir ihlal olduÄŸu ifade edilirken, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in, yaptırımların kanunlaÅŸarak yürürlüğe girmesinin ardından ‘ABD’ye yönelik misilleme adımı’ atacağı ifade edildi.
AVRUPA: BİZİ ETKİLERSE ÖNLEM ALIRIZ
Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker, ABD’nin Rusya’ya karşı almayı düşündüğü yeni yaptırımlar eÄŸer Avrupa’nın enerji güvenliÄŸine aykırı olursa, “birkaç gün içinde” karşı önlem alabileceklerini söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi’nde dün büyük bir çoÄŸunlukla kabul edilen yeni Rusya yaptırımları, Rus doÄŸalgazına bağımlı olan Avrupa’da bazı ÅŸirketleri etkileyebilir.
Juncker bugün Komisyon üyeleriyle yaptığı toplantıda “Amerikan tasarısı, AB’nin enerji çıkarlarını istemeden de olsa dolaylı yollardan ve tek yanlı olarak etkileyebilir” dedi. “Bu nedenle Komisyon, eÄŸer kaygılarımız dikkate alınmazsa, birkaç gün içinde orantılı bir karşılık vermeye hazır olduÄŸumuzu ifade etti. ‘Önce Amerika’ demek, Avrupa’nın çıkarları en son gelir demek deÄŸildir.”
Komisyon’un açıklamasına göre, Temsilciler Meclisi’nde dün onaylanan tasarının bazı AB kaygılarını dikkate aldığı anlaşılıyor. Buna raÄŸmen tasarı, Avrupalı ÅŸirketler dahil, Rusya’nın enerji ihraç boru hatlarında çalışan bütün ÅŸirketlere karşı yaptırımlar öngörüyor. Komisyon, bu koÅŸulun Rusya’dan Ukrayna’ya gelen boru hatlarının bakım ve yenilenmesini etkileyebileceÄŸini belitti.
Aynı ÅŸekilde, Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeÅŸitlendirme hedefleri arasında önemli yer tutan Baltık LNG projesi de etkilenebilir.






