KonaÅŸenkov, “Suriye’deki siviller için durumun en kötü olduÄŸu bölgeler, ABD öncülüğündeki koalisyon ve onun kontrolündeki silahlı muhalif grupların bulunduÄŸu bölgeler. Bu bölgeler, IŞİD’den kurtarıldıklarına dair açıklamaların ardından ‘kara deliklere’ dönüştü. Buralardaki durum Suriye hükümeti için de uluslararası gözlemciler için de ÅŸeffaf deÄŸil” ifadelerini kullandı.
KonaÅŸenkov, ABD’nin El Tanf’taki üssünün sorumluluk alanındaki Rukban sığınmacı kampındaki durumun kötülüğüne de dikkat çekerek, kamptaki durumun DoÄŸu Guta’daki gibi insani yardım konvoyları ve tedaviye ihtiyaç duyanların tahliyesi ile iyileÅŸtirilebileceÄŸini ifade etti.
‘SURÄ°YELÄ°LER SONSUZA DEK WASHÄ°NGTON’IN MANTIKSIZ OYUNLARININ ESÄ°RÄ° OLAMAZ’
KonaÅŸenkov, uluslararası yardım kuruluÅŸlarının Rakka ve El Tanf’taki insani felakete bir an önce müdahale etmesi gerektiÄŸini vurguladı.
KonaÅŸenkov, ÅŸunları söyledi: “Rakka’daki sivillerle ilgili durum daha önce de belirttiÄŸimiz gibi ‘insani felaket’ halinde. Rakka’da bugün yalnızca 40 bin sivil var. Koalisyonun bombardımanlarından önce 200 bin sivil vardı. Koalisyonun bombardımanları nedeniyle kentteki yapıların yüzde 80’i zarar gördü. Pentagon ve ABD DışiÅŸleri kentteki altyapıları restore etmeyi düşünmediklerini söyledi. Kent, Suriye hükümeti deÄŸil de ABD’nin iÅŸgal güçlerinin kontrolünde oldukça böyle bir ÅŸeyin olması da beklenmiyor. Rakka ve El Tanf’taki insani durumun acilen iyileÅŸtirilmesi gerekiyor. Suriyeliler sonsuza dek Washington’ın mantıksız jeopolitik oyunlarının esiri olamaz, olmamalı.”
Votel, Suriye konusunda Rusya’ya suçlamalarda bulunarak, Moskova’nın Suriye’deki tansiyonu önce yükseltip ardından ortaya çıkan gerilimi kendi yararına olacak ÅŸekilde çözmeye çalıştığını ileri sürmüştü.