Kremlin’den son dakika açıklaması: Ukrayna’nın adımları tahıl anlaÅŸmasına zarar verdi, anlaÅŸma riskli ve garanti altında deÄŸil
Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in tahıl anlaÅŸmasını askıya almasına CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan bugün “Biz insanlığa hizmet için gayrete devam edeceÄŸiz” sözleriyle tepki gösterdi. ErdoÄŸan’ın açıklamasından sonra Kremlin’den yapılan son dakika açıklamasında “Ukrayna’nın adımları tahıl anlaÅŸmasına zarar verdi. AnlaÅŸma riskli ve garanti altında deÄŸil” ifadeleri kullanıldı.
Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına iliÅŸkin anlaÅŸma, geçtiÄŸimiz temmuz ayının 22’sinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan‘ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) tarafından imzalanmıştı. AnlaÅŸmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte çok sayıda tahıl gemisi yola çıktı. Fakat Rusya cephesi geçtiÄŸimiz 29 Ekim‘de tahıl gemilerinin güvenliÄŸini saÄŸlayan Rus gemilere İngiliz destekli filo tarafından saldırıldığını öne sürerek anlaÅŸmayı askıya aldı.
TÜRKİYE KONUYLA İLGİLİ DEVREYE GİRDİ
Rusya’nın bu hamlesinin ardından Türkiye de dün konuyla ilgili devreye girdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sorunun çözümü için hem Rusya, hem Ukrayna hem de BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafıyla yoÄŸun bir görüşme gerçekleÅŸtirdi. Bakan Akar’ın görüşmeleri de kısa sürede olumlu sonuçlandı.
DENETİMLER KONUSUNDA ANLAŞMAYA VARILDI
BM, Ukrayna, Türkiye ve BM delegasyonlarının, tahıl koridoru kapsamında 31 Ekim günü 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Açıklamada, Rus delegasyonunun iki planla ilgili de bilgilendirildiği belirtildi.
ERDOÄžAN’DAN TAHIL ANLAÅžMASININ ASKIYA ALINMASINA İLK TEPKİ
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan ise konuyla ilgili ilk yorum bugün geldi. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Hastaların ilgisizlikten öldüğü, yaÅŸlı bakımevlerinde içimizi yakan görüntülerle karşılaÅŸtık. Türkiye olarak küresel salgında sunduÄŸumuz küresel saÄŸlık hizmetleriyle, ülkelere gönderdiÄŸimiz tıbbi desteÄŸi alnımızın akıyla verdik. Hiçbir ayrım yapmadan elimizdeki imkanları seferber ettik. Åžimdi gıda krizinde yaÅŸanıyor. Dünya buÄŸday üretiminin üçte biri Rusya ve Ukrayna üretmektedir. Ukrayna buÄŸdayının 9,3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak, gıda krizinin nispeten azaltılmasını saÄŸladık. Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle mütereddit davransa da insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceÄŸiz” dedi.
KREMLİN KARARIN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI
ErdoÄŸan’ın tepkisinin ardından Kremlin‘den de yanıt gecikmedi. Tahıl anlaÅŸmasının askıya alınmasının gerekçesini açıklayan Kremlin yaptığı yazılı açıklamada, “Ukrayna’nın adımları tahıl anlaÅŸmasına zarar verdi. AnlaÅŸma riskli ve garanti altında deÄŸil” ifadelerini kullandı.
HULUSİ AKAR, AKŞAM SAATLERİNDE ŞOYGU İLE GÖRÜŞECEK
Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koridoru ile ilgili yaşanan son gelişmelerin ardından bu akşam Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüşecek.






