• HAKKIMIZDA
  • YÖNETİM KURULU
  • İLETİŞİM
  • CEM TV CANLI
caferialimler
Advertisement
  • ANASAYFA
  • Genel
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HABER ANALİZ
  • İNANÇ
  • FIKIH
  • ETKİNLİKLER
No Result
View All Result
  • ANASAYFA
  • Genel
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HABER ANALİZ
  • İNANÇ
  • FIKIH
  • ETKİNLİKLER
No Result
View All Result
caferialimler
No Result
View All Result
ANASAYFA DÜNYA

Muhalif Prensler Ortadan Kayboluyor

cafe6377 by cafe6377
Muhalif Prensler Ortadan Kayboluyor
0
OKUNDU
Share on FacebookShare on Twitter

 

Son 2 yılda, Suudi hükümetini eleştiren açıklamalar yapan ve yaşamlarını  Avrupa’da sürdüren 3 Suudi prens ortadan kayboldu. Prenslerin her birinin kaçırılarak uçakla  Suudi Arabistan’a götürüldüğüne ilişkin deliller bulunuyor. Sonrasında ise kimse onlardan bir haber almadı.

PRENS BANDAR PARİS’E KAÇMIŞTI

1932 yılında İbni Suud olarak bilinen Kral Abdulaziz,  Suudi Arabistan krallığını kurduğundan bu yana ülke mutlak krallıkla yönetiliyor. Ve ülkede muhalefete hoşgörü gösterilmiyor.

Bir zamanlar Suudi polis teşkilatında üst rütbeli bir pozisyonda olan Prens Turki bin Bandar, bir miras anlaşmazlığı sonrası hapse atılmıştı. Cezaevinden çıkışta  Fransa’nın başkenti  Paris’e kaçtı ve 2012 yılından itibaren  Suudi Arabistan’da reform çağrıları yapan videoları YouTube’da paylaşmaya başladı.

Suudi yönetimi Prens Turki’yi geri dönmeye ikna etmeye çalıştı. Bunu reddeden Turki, ikna için kendisini arayan İçişleri Bakan yardımcısı ile yaptığı telefon konuşmasını da kaydederek bunu sosyal medyada paylaştı.

“SENİ ONUN GİBİ GETİRECEĞİZ”

O konuşmada bakan yardımcısı, Turki’ye, “Herkes dört gözle senin dönmeni bekliyor” diyordu.

Turki’nin buna yanıtı ise,”Dört gözle beni mi bekliyorlar? Peki ya memurlarının, ‘Seni o….. çocuğu, seni Sultan Bin Türki gibi geri getireceğiz’ diyen mektuplarına ne demeli?” şeklindeydi.

Bu çıkışa cevaben ise bakan yardımcısı ikna edici olmaya çalışarak “Sana dokunmayacaklar. Ben senin kardeşinim” diyordu.

Turki’nin buna yanıtı şöyleydi: “Hayır o mektuplar senden geliyor. Onları bakanlık bana yolladı”

Prens Turki bin Bandar 2015 yılı Temmuz ayına kadar video paylaşmayı sürdürdü. O yılın kalan bölümü içindeki bir zamanda da ortadan kayboldu.

Telefon konuşmasında “seni onun gibi geri getireceğiz” denilen kişi Sultan Bin Turki de 2016 yılında  Paris’ten  Kahire’ye kalktığını sandığı bir uçağa binmiş ancak o uçak  Riyad’a inmişti.

“KAÇIRILACAĞIMI YA DA BENİ ÖLDÜRÜCEKLERİNİ BİLİYORUM”

Turki’nin kayboluşu sonrası  Fas gazetesinde ismi geçen bir haber yer aldı. Bu habere göre muhalif prens,  Fas’tan  Paris’e dönmeye hazırlanırken bu üllkede yakalanıp hapse atılmıştı. Ardından  Suudi Arabistan’dan gelen talep sonrası, çıkarıldığı  Fas mahkemesinin de onayıyla sınırdışı edildi.

Turki bin Bandar’a tam olarak ne olduğu bilinmiyor ancak kayboluşundan önce bir arkadaşına verdiği ve kendi yazdığı kitabın kopyasındaki bir not böyle bir sonu beklediğini düşündürüyor:

“Sevgili Wael, bu yazdıklarım ancak kaybolmam ya da suikaste uğramam halinde paylaşılabilir. Kaçırılacağımı ya da beni öldürüleceklerini biliyorum. Benim ve Suudi halkının haklarını nasıl sömürdüklerinin de farkındayım.”

“ULUSUMUZA BASKI ÇAĞRISI YAPIYORUM”

Prens Turki’nin ortadan kaybolduğu tarihlerde,  Avrupa’daki kumarhanelere ve pahalı otellere düşkün olan bir başka Suudi prens, Suud bin Saif al-Nasr da benzer bir sonu paylaştı.

2014 yılında Suud bin Saif,  Twitter hesabı üzerinden krallığı eleştiren paylaşımlar yapmaya başladı.

Saif,  Mısır Devlet Başkanı  Muhammed Mursi’nin devrilmesini destekleyen Suudi yetkililerin yargılanması gerektiği çağrısını da yapmıştı.

2015  Eylül ayında bin Saif biraz daha ileri gitti.

İsmini açıklamayan bir Suudi prensin,  Suudi Arabistan Kralı Salman’ın darbe ile devrilmesi çağrısı için iki mektup kaleme alması sonrası bu çağrıya açık olarak destek veren tek kraliyet ailesi mensubu oydu.

Suud bin Saif şöyle bir tweet attı ve sonra  Twitter hesabı sustu:

“Ulusumuza bu mektupların içeriğini baskı aracına dönüştürme çağrısı yapıyorum.”

“BU DA ÖZGÜRLÜĞÜMÜN BEDELİ”

2013 yılında  Almanya’ya kaçarak sığınma talep eden bir diğer muhalif prens, Prens Halid bin Farhan, bin Saif al-Nasr’ın bir iş görüşmesi tuzağına düşürülerek  Milano’dan  Roma’ya uçmaya ikna edildiğine inandığını açıklıyor:

“Bir özel uçak gelerek prensi  Milano’dan aldı. Ama o uçak  Roma yerine  Riyad’a indi. Anlaşılan tüm bu iş anlaşması kurgusunu Suudi istihbaratı düzenledi. Şimdi onu bekleyen tek kader yeraltı hapishanesi.”

Prens Halid kendisinin de  Riyad‘a zorla götürülmek için planlar yapıldığına inanıyor:

“Avrupa’da kraliyet ailesinden olan 4 kişi vardı. Biz aileyi ve  Suudi Arabistan’daki iktidarını eleştirdik. Üçümüz kaçırıldı. Bir tek ben kaldım.

“Buna çok uzun zamandır inanıyorum. Eğer bugüne kadar yapabilselerdi, yaparlardı. Ama ben çok tedbirliyim. Bu da özgürlüğümün bedeli.”

Haberle ilgili yorumu istenen  Suudi Arabistan hükümeti BBC’nin çağrısını yanıtsız bıraktı.

Next Post
ABD Mutlaka Karşılık Görecek

İran Abd'yi Tehdit Etti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KÖŞEYAZARLARI

avatar for İbrahim Şerenİbrahim Şeren
Üstad! Gözlerimiz Hep Sizi Arayacak
avatar for Musa AyaztekinMusa Ayaztekin
Hiç Düşündünüz mü Nedir Bu “Allah-u Ekber”?
avatar for Şirali BayatŞirali Bayat
SİNEMA VE MEDYANIN TOPLUMA ETKİSİ
avatar for Hüseyin ÇaçaHüseyin Çaça
İFRAT VE TEFRİT
avatar for Ali_Akin CabaAli_Akin Caba
Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

ÖNE ÇIKANLAR

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Nisan 16, 2025
İran’dan ABD’ye Net Mesaj

İran’dan ABD’ye Net Mesaj

Nisan 6, 2024
Türkiye’de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Türkiye’de Dünya Kudüs Günü Etkinlikleri

Nisan 6, 2024
Zeynebiye’de Kudüs Günü

Zeynebiye’de Kudüs Günü

Nisan 6, 2024
caferialimler

Türkiye Caferi Alimler Birliği Resmi Web Sitesi

Sosyal Kanallarımız

HABER KATEGORİLERİ

  • CABİR ile Gündem Ehl-i Beyt
  • DÜNYA
  • duyurular
  • EĞİTİM
  • ETKİNLİKLER
  • FIKIH
  • FIKIH SORULARI
  • Foto Galeri
  • Genel
  • GÜNCEL SORULAR
  • GÜNDEM
  • Günün Hadisi
  • HABER ANALİZ
  • İKİTADİ SORULAR
  • İNANÇ
  • KÜLTÜR SANAT
  • KURAN-I KERİM
  • MANŞET HABERLER
  • MEDYA
  • MERSİYE
  • önecıkan
  • SİYASİ HABERLER
  • SORU-CEVAP
  • TARİH SORULARI
  • TÜRKİYE
  • Uncategorized
  • Video Galeri

EN SON HABERLER

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Caferî Âlimler Birliği Olağan Genel Kurul İlanı (2025)

Nisan 16, 2025
İran’dan ABD’ye Net Mesaj

İran’dan ABD’ye Net Mesaj

Nisan 6, 2024
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • MANŞET HABERLER
  • TÜRKİYE
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
  • YÖNETİM KURULU

© 2022 Caferialimler.com haber ve paylaşım sitesi webmaster Hasan Uzunçam

No Result
View All Result
  • ANASAYFA
  • MANŞET HABERLER
  • GÜNDEM
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • HAKKIMIZDA
  • YÖNETİM KURULU
  • İLETİŞİM

© 2022 Caferialimler.com haber ve paylaşım sitesi webmaster Hasan Uzunçam