Medeniyetler ÅŸehri İstanbul’da Müslümanlar gündüz oruç akÅŸam da çeÅŸitli etkinliklerle ramazan sevincini yaÅŸayıp yaÅŸatmaya çalışıyor.
İslam dünyası on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayını idrak ediyor. Türkiyeli Müslümanlar da gündüz oruç akÅŸam da çeÅŸitli etkinliklerle ramazan sevincini yaÅŸayıp yaÅŸatmaya çalışıyor. Biz mübarek ramazanın medeniyetler ÅŸehri İstanbul’da nasıl yaÅŸandığını aktarmaya çalışacağız.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi her yıl Ramazan aynıda gelenekselleşen Sultanahmet etkinliklerine bu yıl Yenikapı ve Maltepe sahili de ekledi.
Yenikapı Sahili, Avrupa Yakası’ndaki Ramazan etkinliklerine ev sahipliÄŸi yapıyor. Ramazan ayı boyunca her gece 25 bin İstanbullunun geleneksel Ramazan eÄŸlenceleriyle buluÅŸtuÄŸu Yenikapı Etkinlik Alanı, iftar öncesi ve iftar sonrasında söyleÅŸilerden konserlere, yazlık sinemadan gölge oyunlarına, çocuklara yönelik sahne gösterilerinden orta oyunlarına kadar farklı etkinlikleri barındırıyor.
Yenikapı’ya özel çadır mescit!
İstanbulluların huzur içinde ibadet edebilmeleri için Yenikapı Sahili’nde özel çadır mescit kuruldu. Kadın ve erkekler için ayrı olarak oluÅŸturulan çadır mescitlerde yaklaşık 2 bin kiÅŸi teravih namazı kılabilecek. Ücretsiz kablosuz internet eriÅŸimi, saÄŸlık odası, iletiÅŸim noktası, bahçe market Yenikapı’da yer alıyor.
Maltepe Sahili de Anadolu Yakası’ndaki Ramazan etkinliklerine ev sahipliÄŸi yapıyor. İftar öncesinde çocuklara yönelik sahne gösterileri, orta oyunu ve tasavvuf musikisi dinletilerine sahne olan Maltepe Ramazan Etkinlik Alanında iftar sonrasında ise mehteran konserleri, sahne gösterileri ve saray tiyatroları sahne alıyor. Etkinlik alanında kurulan 500 kiÅŸilik yazlık sinemada nostaljik YeÅŸilçam filmleri meraklılarıyla buluÅŸuyor. Ayrıca, teravih sonrası sahura kadar devam eden etkinliklerle ziyaretçilerini bekliyor.
Beyazıt Meydanı, “Ramazan İstanbul Etkinlikleri” kapsamında, geçen yıl olduÄŸu gibi bu yıl da manevi atmosferin yaÅŸandığı yerlerin başında geliyor. Beyazıt Meydanı, Kadir Gecesine kadar iftar öncesi, iftar sonrası ve teravih namazı sonrasında tasavvuf müziÄŸinden ÅŸiir dinletilerine, sema gösterilerinden geleneksel gösteri sanatlarına kadar pek çok etkinliÄŸe ev sahipliÄŸi yapıyor. Çocuklar, gösteri sanatlarının en güzel oyunlarında bir araya geliyor.
Sokak iftarları büyük ilgi görüyor
Belediyelerin kurduğu sokak iftarlarına her gün binlerce insan katılarak birlikte iftar etmenin heyecanını yaşıyor.
Televizyon kanalları bu ayda özel programlarla halka bu manevi havayı tattırmayı çalışıyor. Kitap fuarları ve diğer etkinliklerle de olabildiğince bir ramazan bilincinin oluşmasına çaba gösteriliyor.
İslam Dünyasına Birlik Çağrıları
Türkiyeli Müslümanlar ülkede ve bölgede yaÅŸanan olaylardan dolayı büyük üzüntü yaÅŸadıklarını ifade ediyor ve İslam dünyasına birlik ve dayanışma çaÄŸrısı yaparak, Siyonizm’in ve Emperyalizmin İslam dünyası üzerinde oynadıkları oyunlar konusunda uyarılarda bulunmayı da ihmal etmiyorlar.
Ramazan ayının son cuması ise tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de Kudüs günü olarak anılıyor. Günle ilgili ülke genelinde çeÅŸitli etkinlikler düzenlenerek Filistin davasına sahip çıktıklarını ve Siyonist İsrail karşısında İslam dünyasının birlikte hareket etmesini haykırmaktalar.






