ARAR Petrol ve Gaz Arama Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fatih Alpay, Hatay İskenderun Körfezi’nde petrol arama faaliyetlerine yeterli yatırım yapıldığı takdirde, körfezin DoÄŸu Akdeniz’e yakınlığı ve konumu sebebiyle stratejik bir nokta haline geleceÄŸini ifade etti.
22. Dünya Petrol Kongresi’nde soruları yanıtlayan Alpay, “Halihazırda beÅŸ tane arama ruhsatımız var; dört tane de iÅŸletme ruhsatı. Günde 600 varil üretimimiz var. Hatay İskenderun Körfezi’ndeki ruhsatların hemen hemen çoÄŸu bize ait. Orayı geliÅŸtiriyoruz. Bu bölge, çok muhtemeldir ki, Trakya kadar aktif gaz ve petrol çalışmalarının gerçekleÅŸtirileceÄŸi bir bölge olacak. Orası muhtemeldir ki Trakya kadar aktif olacak yaptığımız çalışmalarla gaz açısından” dedi.
‘RUSYA ÖNEMLİ BİR ORTAK OLABİLİR’
Petrol arama konusunda daha büyük sermayelerle daha büyük çalışmalar yapmanın önemine deÄŸinen Alpay “Rusya bu anlamda çok önemli bir aktör çünkü ülkenin Batı dünyasında bilinmeyen kendilerine has teknolojileri var Rus ÅŸirketlerle olası bir ortaklık son derece faydalı olabilir” diye konuÅŸtu.
Rus bir ÅŸirketle ortaklığın Rusların İskenderun bölgesini iyi biliyor olmaları açısından da önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Alpay “Ruslar İskenderun bölgesini biliyorlar, zamanında orada açtıkları demir-çelik fabrikası dolayısıyla. Hatay bölgesi çok stratejik bir bölgede. İskenderun’da olacak bir üretici, arama faaliyeti Arap ülkelerine yakınlığı dolayısıyla önemli. Çünkü petrol malzemelerine en çok ihtiyacı olan ülkeler Irak, Suriye, Arabistan. Bölgedeki istikrarsızlık da mutlaka sonlanacaktır” dedi.
‘KIBRIS VE İSRAİL’DEN AÅžAÄžI KALIR YANI OLMAZ’
Alpay “İskenderun’da ÅŸu an gaz keÅŸfimiz var. Bizim oradaki planımız 25’ten fazla kuyu açmak. Faaliyetlerimizi hızlandırmak istiyoruz İskenderun’un körfez olmasından dolayı. Her yere ulaşım daha kolay bu körfezden. Ayrıca bu Türkiye için bir ihtiyaç. Rusya ile boru hattı, nükleer anlaÅŸmaları yapılıyor. Boru hatları anlaÅŸmaları yapılıyor. Boru hattı, bahçe hortumuna benzer. Kökü yoktur. Bir faaliyetin kök salması için oradaki aramalara da katılmak gerekir” dedi.
DoÄŸu Akdeniz’in gaz ve petrol anlamında artan deÄŸerinin hatırlatılması üzerine Alpay “Evet bir DoÄŸu Akdeniz vurgusu ve Kıbrıs’la İsrail’in çeÅŸitli plan, projeleri var. Ancak yapılması gereken ÅŸey bir master plan. Bu plan da İskenderun Körfezi’ndeki deniz faaliyetlerinin karayla birleÅŸtirilmesinden geçiyor. Karadaki datayla denizdeki data birleÅŸtirildiÄŸinde ben İskenderun Körfezi’nin ve karasının oralardan (Kıbrıs ve İsrail) daha aÅŸağı olacağını zannetmiyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘TÜRKİYE’DE PETROL ARAMA ÇALIÅžMALARI HIZ KAZANMALI’
Kara ve deniz datalarının birleÅŸtirilmesinin stratejik önemde olduÄŸunu, bunun önündeki tek engelin de maddi kaynak yetersizliÄŸi olduÄŸuna iÅŸaret eden Alpay “Güçlü bir yatırımcıyla bu planı hayata geçirmek mümkün. Ne kadar hızlı hareket edersek o kadar iyi. Zira, beÅŸ sene önce kavuÅŸmuÅŸ olsaydık petrolün varilini 140 dolardan satmış olacaktık fakat ÅŸu an varili 40 dolardan satıyoruz” dedi.
Türkiye’deki devlet hissesi yüzde 12,5 iken aynı rakam Irak’ta yüzde 90’ın üzerine çıkıyor. Üstelik o bölgede güvenlik de ciddi bir sorun” dedi.
İskenderun’un DoÄŸu Akdeniz’in olası önemli nokta olabileceÄŸini vurgulayan Alpay “Türkiye, ihtiyacının yüzde 98’ini ithal ediyor. Türkiye’deki aramalar hız kazanmaları. Bunun için yabancı ÅŸirketlerle ortaklık önemli. Zira bakanlık da bu yatırımları kolaylaÅŸtırmak için önemli adımlar atıyor.” diye ekledi.