
Son günlerde bazı grupların ABD savaş gemilerini hedef alması ve bölgeden geçen İsrail gemilerine yönelik saldırı girişimleri Basra Körfezi’ni karıştırdı. ABD’nin, bölgeye son olarak USS Dwight D. Eisenhower isimli uçak gemisini göndermesi bardağı taşıran son damla oldu.

ABD DONANMASI ÜZERİNDE ALÇAK UÇUŞ YAPTILAR
ABD’nin bölgedeki varlığına İran’dan dikkat çeken bir hamle geldi. İran ordusu, Basra Körfezi’nin girişinde bulunan stratejik Hürmüz Boğazı civarında ABD donanmasına ait gemileri İHA’larla takip etti. İran’a ait İHA’lar, ABD güdümlü füze kruvazörleri ve destroyerlerinin yanı sıra bir Fransız destroyeri ve ABD uçak gemisi Dwight D. Eisenhower’ın üzerinden alçak uçuş yaptı.

GEMİLER SORUNSUZ GEÇTİ
İran merkezli haber ajansı Tesnim, İran İHA’larının Amerikan filosunu gözlemlediğini açıkladı. Öte yandan ABD donanması ise gemilerin Hürmüz Boğazı’ndan geçişinin başarıyla tamamladığını duyurdu.

HÜRMÜZ BOĞAZI NEDEN TEHLİKELİ?
Hürmüz Boğazı, Umman Körfezi ile Basra Körfezi’ni birbirine bağlayan boğazdır. Dünyada deniz yoluyla taşınan petrolün üçte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nda İran’ın egemenliği dikkat çekmektedir. İran, yıllardır bölgesel gerginliklerin ana merkezinde önemli bir rol oynayan Hürmüz Boğazı’nı zaman zaman kapatma tehdidinde bulunmaktadır. Öte yandan Boğaz civarında BAE ve Suudi Arabistan’a ait savaş gemilerine geçmiş yıllarda saldırılar düzenlenmişti. Aynı şekilde bölgeden geçen petrol tankerleri de kimliği belirsiz unsurlarca hedef alınmıştı.

İşte İran’a ait İHA’ların çektiği görüntüler:










