Suriye Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar, ülkede kurulması planlanan gerilimi azaltma bölgelerinin özellikle Türkiye ve Katar tarafından dış müdahale amacıyla kullanılması konusunda endişeleri olduğunu söyledi.
İzvestiya gazetesine konuÅŸan Haydar, Åžam’ın Suriye’de kurulacak gerilimi azaltma bölgeleri hakkındaki çekincelerini anlattı.
‘BÖLGELER, TÜRKİYE VE KATAR’IN GİZLİ MÜDAHALE NOKTALARI OLABİLİR Mİ?’
Haydar, “Gerilimi azaltma bölgeleri kurulması konusunda genel bir çekincemiz yok. Ancak söz konusu bölgeler kurulduktan sonra yaÅŸanacaklar bizi rahatsız ediyor. Özellikle de ÅŸu soru akıllara geliyor: Bu bölgeler, özellikle Türkiye ve Katar tarafından Suriye’nin iç iÅŸlerine gizli müdahale noktaları olabilir mi?” diye konuÅŸtu.
‘SİLAHLI ÖRGÜTLERİ DESTEKLEYEN ÜLKELER SORU İŞARETİ YARATIYOR’
Suriye’de yurtdışından finanse edilen ve hiçbir ÅŸekilde anlaÅŸmaya yanaÅŸmayan gruplar bulunduÄŸunu kaydeden Haydar, “Suriye topraklarındaki silahlı örgütleri destekleyen bazı ülkelerin eylemleri, bizde soru iÅŸaretlerine neden oluyor. Bu, özellikle Astana’da imzalanan anlaÅŸmaların garantörlerinden biri olan Türkiye’yi ilgilendiriyor” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE, KATAR VE SUUDİ ARABİSTAN’IN TUTUMU NEDENİYLE SÜREÇ AÄžIR İLERLİYOR’
Öte yandan Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın siyasi önceliklerine istinaden gerilimi azaltma bölgelerine çeÅŸitli yerleÅŸim birimlerini dahil etme giriÅŸimleri olduÄŸunun da altını çizen Haydar, bu nedenle gerilimi azaltma bölgelerinin sınırlarını belirleme sürecinin ağır ilerlediÄŸini vurguladı.