Gabriel’in açıklamalarından satırbaÅŸları şöyle:
Bizim için öncelik her zaman Türkiye ile karşı karşıya gelmekten kaçınmak, diyaloÄŸa yoÄŸunlaÅŸmak istiyoruz. Türkiye’ye çok sabır gösterdik ki bazen bunu yapmak hiç kolay olmadı. Türkiye politikamıza yeni bir yön vermemiz gerekiyor. Türkiye’de yaÅŸanan geliÅŸmeleri gözardı edemeyiz. Gelecekte Türkiye ile iyi iliÅŸkiler kurmak istiyoruz ama tango iki kiÅŸiliktir.
Alman aktivistin (Peter Steudtner) Türkiye’de tutuklanmasının önceden planlandığı açık. Alman aktivistin tutuklanması orantısız ve hukuka uygun deÄŸil. Türkiye’de gözaltına alınan Alman vatandaÅŸlarının davaları eleÅŸtirel sesleri susturmaya yönelik bir giriÅŸim.
Türkiye sadece Avrupa değerlerinden değil NATO değerlerinden de uzaklaşıyor.
Ankara’daki yetkililer politikalarının sonuçsuz olmadığının farkında olmalılar. Mevcut ÅŸartlarda Gümrük BirliÄŸi’nin geniÅŸletilmesi konusunda nasıl görüşmeler yapılabileceÄŸini düşünemiyorum.
Alman hükümeti (Türkiye’ye yönelik) baÅŸka adımları da deÄŸerlendiriyor. Burada söylediklerimin hepsi (Almanya BaÅŸbakanı Angela) Merkel’le hemfikir olduÄŸumuz ÅŸeyler.
Hukuki güvencenin olmadığı bir ülkede hiç kimseye yatırım yapması tavsiyesi veremeyiz. Seyahat uyarılarını güncellemekten baÅŸka çaremiz yok. Almanya’dan Türkiye’ye ziyaret edecek herkes için risk var.
ALMAN DIŞİŞLERÄ°’NDEN TÃœRKÄ°YE’YE SEYAHAT UYARISI
Bu arada Gabriel’in basın toplansını düzenlediÄŸi sırada Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan bir seyahat uyarısı yayınlandı.
Almanya’dan Türkiye’ye seyahat edecek kiÅŸilerin, kısa süreli seyahatleri de dahil olmak üzere, daha dikkatli olması ve Alman elçiliklerine bildirmelerinin gerekli olduÄŸu belirtilen açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı: “DışiÅŸleri Bakanlığı, her zaman, Alman vatandaÅŸlarının tutuklanması konusunda vaktinde bilgilendirilmiyor ve her zaman Alman elçiliklerinin hizmet vermesine izin verilmiyor.”