ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye-Romanya-Polonya üçlü dışiÅŸleri bakanları toplantısına katılmak üzere gittiÄŸi VarÅŸova’da yaptığı açıklamada, Almanya’nın Türkiye ile iliÅŸkilerde popülist davranmaması gerektiÄŸini belirtti.
‘ALMANYA ÇİZGİYİ AÅžMAMALIDIR’
ÇavuÅŸoÄŸlu, “Almanya’dan haddini aÅŸan açıklamalar görüyoruz, seçimler gelip geçici, dostluklar kalıcıdır, dikkatli olmalarını diliyorum. Seçimden önce popülist açıklamalara gerek yok. Almanya çizgiyi aÅŸmamalıdır” diye konuÅŸtu.
‘TÜRKİYE SİZİN SÖMÜRGENİZ Mİ?’
ÇavuÅŸoÄŸlu, Alman makamlarının “Türkiye sadece ErdoÄŸan ve hükümetinden oluÅŸmuyor” yönündeki açıklamalarına da tepki gösterdi. ÇavuÅŸoÄŸlu, “Hayır diyen yüzde 48’den sorumluyuz da diyor. Hangi hakla bunu söylüyorsunuz? Demokratik sistemde ‘hayır’ diyen de olur, ‘evet’ diyen de olur. Bunların hepsi bizim vatandaşımızdır. Türkiye sizin sömürgeniz midir ki, böyle konuÅŸuyorsunuz” dedi.
NE OLMUÅžTU?
Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’dan sonra da var olmaya devam edeceÄŸini belirterek, “Türkiye ile, Türklerle deÄŸil, hükümet ve CumhurbaÅŸkanı’nın politikalarıyla” sorunları olduÄŸunu söylemiÅŸti.
BaÅŸbakan Binali Yıldırım da daha önce yaptığı açıklamada Almanya DışiÅŸleri Bakanı Gabriel’in “mevcut ÅŸartlarda Türkiye’nin AB üyeliÄŸinin hiçbir ÅŸekilde mümkün olmadığını belirttiÄŸi” sözlerini deÄŸerlendirdi.
Yıldırım, cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada, Gabriel’in sözlerine “Halt etmiÅŸ. İşine baksın. Kendi memleketinin iÅŸine baksın, Türkiye’ye ayar vermeye çalışmasınlar. Hiç kimse Türkiye’ye ayar veremez. Türkiye’nin içiÅŸlerine de kimsenin karışmaya hakkı ve haddi yoktur”  diye karşılık verdi.