Callamard, Suudi rejiminin bu zamana kadar Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kendileriyle her hangi bir temasta bulunmadıklarını belirterek, Suudi rejimi yetkililerinin BM raporundan son derece rahatsız olduklarını ve bunu gizlemediklerini söyledi.
BilindiÄŸi gibi BM’nin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine iliÅŸkin hazırladığı rapor, Suudi Arabistan’da Kaşıkçı cinayetine iliÅŸkin görülen davada, cinayet planının en önemli ismi Veliaht Prens bin Selman’ın eski danışmanı Suud el-Kahtani ile infaz timindeki çok sayıda kiÅŸinin yargılanmadığını kesinleÅŸtirdi.
Suudi Arabistan BaÅŸsavcılığı daha önce kamuoyuna, cinayetle iliÅŸkisi bulunan 11 sanığın 3 Ocak 2019’da Riyad’da ilk kez hakim karşısına çıktığını açıklamış, isimlerini ise paylaÅŸmamıştı.
Cinayetin planlanması ve iÅŸlenmesinde parmağı olan ve cinayet öncesi Riyad’dan gelen infaz timi için hazırlık yapan Suudi Arabistan’ın eski Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Muhammed el-Uteybi’nin de Riyad’daki davada yargılanmaması dikkati çekiyor.
Türk güvenlik kurumları Uteybi’nin Kaşıkçı’nın öldürülmesi sırasında BaÅŸkonsolosluk binası ve kendi konutu arasındaki trafikte rol aldığını tespit etmiÅŸ ve bu durum BM raporuna da yansımıştı.
BM raporundan çıkan sonuca göre ayrıca, Ä°stanbul’a gelen 15 kiÅŸilik infaz timindeki Naif Hassanel-Arifi, Abdulaziz Muhammed el-Hawsawi, Halid Aedh el-Taibi, Meshal Saad M. el-Bostani, Galib T. el-Harbi ve Bedr Lafi M. el-Uteybi hakkında Suudi Arabistan makamları kovuÅŸturma yapmadı.
Cinayete iliÅŸkin yasal sürecin güvenilir olmadığı kaydedilen raporda, “Suudi Arabistan’da yürütülen yargılama güvenilir bir hesap verilebilirlik ortaya koymayacak.” deÄŸerlendirmesinde bulunulmuÅŸtu.
Raporda ayrıca Özel Raportör Callamard, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Kaşıkçı’nın öldürülmesine iliÅŸkin tamamlayıcı kriminal soruÅŸturma baÅŸlatması çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.