Çok sayıda vatandaşının IŞİD’e katılması sonrası 2015’ten beri terör saldırılarıyla uÄŸraÅŸan Fransa, Irak ve Suriye’de yakalanan Fransız cihatçıların geri dönmelerinden yana deÄŸil. Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, IŞİD’e katılmış olan ve Suriye’de yakalanan Fransa vatandaşı cihatçıların Kürtlerin tek taraflı federasyon ilan ettiÄŸi bölgede yargılanabileceÄŸini söyledi.
KÖNİG VAKASI
Bu açıklamayı, YPG’nin başını çektiÄŸi Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından yakalanan 33 yaşındaki IŞİD üyesi Fransız kadın Emilie König’in akıbeti baÄŸlamında yapan Fransız Adalet Bakanı, König’in ülkesine dönme talebini reddettiklerini, Suriyeli Kürtlerin bölgesindeki mahkemelerde yargılanabileceÄŸini ifade etti.
‘TANIDIÄžIMIZ BÄ°R DEVLET DEĞİL’
Radio RMC’ye konuÅŸan Belloubet, Suriye Kürdistanı’ndaki yerel yetkillerin yargılama yapabileceÄŸini, terör suçlamalarından yargılayacakları Fransız vatandaÅŸlarının avukata eriÅŸimini ve gerekirse konsolosluk hizmetlerinden yararlanmasını garanti etmelerinin yeterli olacağını söyledi. Bu mahkemelerin tanınmasının Suriye’deki tek taraflı Kürt yönetiminin tanınması anlamına gelip gelmediÄŸi sorusu üzerine Belloubet, Fransa’nın sadece devletleri tanıdığını ve Rojava’nın Fransa tarafından tanınan bir devlet olmadığını dile getirdi.
‘DE FACTO TANIMA’ Ä°DDÄ°ASI
Buna raÄŸmen Erbil merkezli Kurdistan24 kanalı, Fransız bakanın sözlerini ‘de facto tanıma’ olarak yorumladı. Kurdistan24 ”Paris’ten yapılan bu açıklama, Kürtlerin hakim olduÄŸu ‘Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na fiili diploamtik tanınma verilmesi gibi gözüktü” iddiasında bulundu.
MACRON’UN SÖZCÃœSÃœ DE DESTEK VERDÄ°
Habere göre Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un Sözcüsü Benjamin Griveaux da ”Suriye Kürdistanı’nda savunmanın haklarını garanti edip adil yargılama yapabilen yargı kurumları varsa (Fransız cihatçılar) orada yargılanır” dedi. Rojava’da ABD’nin kurduÄŸu çok sayıda askeri üste Fransız askerleri de bulunuyor.