Dünya Ehl-i Beyt Kurultayı Genel Sekreteri Ayetullah Muhammed Hasan Ahteri’nin Türkiye programı çerçevesinde kısa adı CABÄ°R olan Caferi Alimler BirliÄŸi ve Zeynebiye Camii cemaati ile bir araya geldi. Zeynebiye Camii’nde öğlen namazına katılan Ayetullah Ahteri bir konuÅŸma yaptı. Ahteri, Avrupa’nın ve ülkemizin en büyük Ehl-i Beyt külliyesi olan Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Kültür Merkezi’nin proje sorumlularından inÅŸaat hakkında bilgi aldı.
Caferi Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Åž. Hasan Karabulut, Zeynebiye Camii Ä°mamı Åž. Ehet Talan, CABÄ°R alimleri, Zeynebiye DerneÄŸi BaÅŸkanı Ali Åžahintekin, Zeynebiye Kültür Merkezi Proje Müdürü Mehti Åžeren, tarafından karşılanan Ayetullah Ahtari, ziyaretine Avrupa’nın ve ülkemizin en büyük inanç ve kültür merkezi olacak Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi’nin inÅŸaatıyla baÅŸladı. Daha sonra Ahteri CABÄ°R alimleriyle biraraya geldi.
Dünya Ehlibeyt Kurultayı Genel Sekreteri Ayetullah Ahteri’nin beraberinde Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti Kültür AteÅŸesi Abdurrıza RaÅŸit ve beraberindeki heyet de eÅŸlik etti. Ahteri, ZCKM’nin bir an önce hizmete geçmesi için dua ederek bu projenin tamamlanmasıyla Zeynebiye’nin Ä°slam dünyasının vahdetine daha büyük hizmetleri olacağını söyledi.
Öğlen namazının ardından Ayetullah Ahteri, Zeynebiye Camii’nde bir konuÅŸma yaptı. Türcümanlığını Zeynebiye Camii Ä°mamı Åž. Ehet Talan yaptığı. Ahteri’nin konuÅŸmasının tam metni şöyledir. “Hz. Ä°mam Cafer-i Sadık (a.s)’in ÅŸahadetini siz Ehl-i Beyt dostlarına o imamın mensuplarına tesliyet arz ediyorum.  Sizin aranızda bulunmaktan çok mutluluk duyuyorum. Allah’a çok  hemdi salalar diliyorum ki, iki kardeÅŸ ülke yani Türkiye ve Ä°ran’ın arasındaki diyalog çok iyidir ve geliÅŸmeye de doÄŸru yüz tutmaktadır. Biz inanıyoruz ki, Bu iki kardeÅŸ ülke yani Ä°ran ve Türkiye’nin arasındaki diyalog bütün dünyadaki Müslümanların izzeti ve onuru olsun.
Birlikte kafa kafaya vererek düşünerek hem fikirlerini ortaya koyarak fikir alışveriÅŸinde bulunarak bölgenin ve Ä°slam dünyasının sorunlarını halletmiÅŸ olurlar. Bu kısa seferim dönemimde Allah bana nasip etti ki, sizlerin arasında bulunmuÅŸ olayım. Aynı zamanda sizlerin arasında bulunmak bu fırsatı Allah Teala vana verdi.  Sizlere de Ä°ran’daki kardeÅŸlerinizin selamlarını ulaÅŸtırmış oldum. Aynı zamanda Ä°mam Hamanei’nin de sıcak selamlarını da sizlere iletmiÅŸ olayım.
Ä°lk önce deÄŸerli kardeÅŸim Hüccetu’l-Ä°slam Åžeyh Hamit Turan’ın vefatından dolayı sizlere baÅŸsaÄŸlığı diliyorum.  Benim o zamanda fırsatım olmadı, cenaze törenine katılamadım. Allah Teala kendilerine rahmet eylesin. Allah Teala hem onu hem de bütün geçmiÅŸlerinizi, alimlerinizi ve bütün peygamberlerle meÅŸhur eylesin inÅŸallah. Allah sizlere ve onun akrabalarına siz saygı deÄŸer cemaate güzel iÅŸler yapmışsınız ve yapıp gitmiÅŸtir ve Allah Teala en güzel ödülüyle sizleri ödüllendirsin. Allah sizleri ve bizleri Ehl-i Beyt’in  muhabbetinden sabit kabul eylesin. Allah Teala Ä°slam ve Müslümanlara yardım eylesin.
Ä°mamlarımızdan bizlere en çok Ä°mam Caferi Sadık (a.s)’dan ulaÅŸan hadislerdir. Hz. Ä°mam Cafer-i Sadık (a.s) kendi döneminde dört bin tane kendi öğrencisi vardı, dört bin tane öğrenci yetiÅŸtirdiler. Hadis rivayet edenler ister Sünni ve Åžiilerden olsun Hz. Ä°mam Cafer’i Sadık (a.s)’dan hadis naklettikleri kadar hiçbir kimseden hadis nakledilmedi. Sufyani Sufi Hz. Ä°mam Cafer-i Sadık (a.s) zamanında olan büyük alimlerden birisidir. Kendi zamanlarının alimlerinin bir çoÄŸunda saygı gören onların yanında saygınlığı olan bir isimdir. Hz. Ä°mam Cafer-i Sadık ile çok sohbeti vardı ve onun huzuruna gelip istifade ediyordu.
Elbette ki, kendisine göre bir mektebi ve bir mezhebi ve ekolü vardı. Bir gün Hz. Ä°mam Cafer-i Sadık (a.s)’ın huzuruna geldi ve kapıyı vurdu. Ä°mam Cafer-i Sadık hizmetçisine buyuruyor ki kapıyı vuran kimdir. Sufyani Suri ‘dir. Ä°mam buyuruyor ki kendisine müsaade edin gelsin içeriye, Ä°mam Cafer-i Sadık’a selam verdi ve oturdu. Ä°mam buyurdular ki, Sufyan kalk buradan git devlet senin peÅŸindedir çabuk buradan git. Arz etti ki, Ä°mam siz bana bir tane hadis buyurun ben öyle kalkıp gideyim. Ä°mam buyurdu ki, Sufyan Allah Teala her kime nimet vermiÅŸtir onun şükrünü yerine getirsin, yerine getirmelidir. Bunu diyorum biz de bu hadisten de istifade edelim imam hepimiz için buyurmuÅŸlardır. Hadiste her kime Allah nimet vermiÅŸtir vermiÅŸse o, Allah’a hamdı sana etmelidir . Herkesin rızkını Allah Teala nimeti geciktirdiÄŸinde bizim bilmediÄŸimiz bir sebep vardır orada da Allah’a bu yönden de istiÄŸfar etmelidir. Her ne kadar rızkımız azalmış olsa bilelim ki bizlerin günahı dolayısıyladır. Bizden bir hata baÅŸ göstermiÅŸtir.
Bize Kumeyl Duası Hz. Ä°mam Ali’den gelmiÅŸtir. Onu okuyoruz ki, Allah’ım sen bizlerin günahını bağışla ki nimetleri bizden sevindir.  EÄŸer insanın kazancı az olursa bilsin ki bu sebeplerden dolayıdır. Onun için de Allah’a istiÄŸfar etmesidir.  Herkese bir soru gelmiÅŸ olsa hüzünlense orda da desin ki La havle velâ kuvvete illâ billah desin. Onun gücünün üstünde bir güç ve kudret yoktur. Her zaman yaÅŸantımızda bir darlık, sıkıntı ve zorluk geldiÄŸinde desin ki, La havle velâ kuvvete illâ billah. Hz. Ä°mam Hüseyin (a.s) Kerbela’da her zaman kendisi bir sorunla, bir sıkıntıyla bir müşkülle karşılaÅŸtığında diyordu ki, La havle velâ kuvvete illâ billah. Ä°nÅŸaallah bu hadisi bizler de Ä°mam Cafer-i Sadık (a.s)’dan öğrenelim ve yaÅŸantımızda da uygulayalım. Allah Teala bu nimeti vara verdi ki, ben hem sizlerin yanında olmak, hem de sizlerin huzurunda oldum bu da benim için bir nimet oldu. Siz saygı deÄŸer kardeÅŸlerimizden ve bacılarımızdan hepinizden çok teÅŸekkür ediyorum. Hepiniz için Yüce Allah’tan baÅŸarılar diliyorum. Bütün hastalarınızın, sizlerin sıkıntılarınızın giderilmesi için, özellikle deÄŸerli kardeÅŸim Hüccelu’l-islam ve’l-Müslimin Åžeyh Selahattin Özgündüz’ün sıkıntılarının giderilmesi için dua ediyorum. Allah muvaffak eylesin.” dedi.