İNGİLTERE’de yayınlanan Financial Times gazetesi Türkiye’nin DoÄŸu ülkeleriyle güçlenen iliÅŸkilerinin Batı için sonuçlarını bugünkü sayfalarına taşıdı. AB üyesi ülkeleri sert dille eleÅŸtiren gazete, Brüksel’e ‘yeniden angaje ol’ çaÄŸrısı yaptı.
İngiliz Financial Times gazetesinin dış haberler editörü David Gardner, Türkiye’nin DoÄŸu’ya dönüşünün durdurulabileceÄŸini yazdı. Gardner’a göre Batı’nın Ankara ile yeniden angaje olması, Avrupa ve Orta DoÄŸu için de faydalı olabilir.
David Gardner’ın Financial Times’ın bugünkü sayısındaki yazısının baÅŸlığı, “Ankara DoÄŸu’ya dönerken, Brüksel yeniden angaje olmalı.”
Gardner; ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye ve Irak’ta DAEÅž’le savaÅŸta Suriyeli Kürt milislere (YPG) güvenmesinin, NATO’nun İncirlik Hava Üssü’ne eriÅŸimini tehlikeye attığını belirtiyor.
Financial Times’ın dış haberler editörü, Suriye’de Türkiye destekli isyancıların ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyonun bazı unsurlarıyla çatıştığına, Türkiye’nin resmi haber ajansının geçen hafta olaÄŸanüstü bir adım atarak Suriye’nin kuzeyinde Kürt bölgelerindeki 10 Amerikan üssünün konumlarını ifÅŸa ettiÄŸine deÄŸiniyor.
TÜRKİYE YA BULANIK SUDA BALIK AVLAMAK İSTERSE!
“Türkiye, Batılı müttefiklerinin Kürt sorununa yaklaşımına tepki olarak Rusya ve İran ile taktik bir ittifaka girdi…Katar sorunu da, Ankara’yı, uzun süre liderliÄŸini yapmak istediÄŸi Sünni kamptan ayırdı” diyen Gardner’ın yazısından bazı satırlar şöyle:
Ya zaten Åžii-Sünni güç mücadelesinin tükettiÄŸi bir bölgede vekalet savaÅŸları yürüten İran ya da Suudi Arabistan, Türkiye’de bulanık suda balık avlamak isterse ne olacak?
Batı bazen Türkiye’yi kaybetmeyi, bu ülkenin Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Avrasya örümcek ağına çekilerek ortadan kaybolmasını kabullenmiÅŸ görünüyor. Tabii bu durumda AB’nin de özel bir sorumluluÄŸu var. Bir zamanlar Türkiye için stratejik bir çıpa ve ve reform motoru olan AB’nin üyeleri 10 yıl önce Türkiye’nin üyeliÄŸi önünde engeller çıkarmaya baÅŸladılar ve o dönemden bu yana da bir dedikleri diÄŸerine uymuyor…
AVRUPA VE MOTORDAN KOPUÅž HIZLANIYOR
David Gardner’a göre, Nisan ayındaki anayasa referandumunu sonrası daha da güçlenen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan AB ile ekonomik iliÅŸkileri, siyasi kısıtlamalardan ve hukuki denetimden uzak bir ÅŸekilde sürdürmek istiyor. Ancak ErdoÄŸan bu noktada hayal görüyor zira Avrupa ve NATO’dan kopuÅŸ hızlanıyor.
Türkiye ekonomisinin özelikle ucuz krediye bağımlılığı yüzünden hassas bir konumda olduğunu vurgulayan Gardner, Almanya ile son dönemde yaşanan gerginliği de hatırlatıyor.
AB’nin Türkiye üzerinde hala bir nebze de olsa etkisi olduÄŸunu belirten Gardner, yazısını şöyle noktalıyor:
“İki taraf da daha soÄŸukkanlı bir ÅŸekilde savunma ile terörle mücadele alanlarındaki iÅŸbirliÄŸinin ve AB’nin Türkiye’nin varlıksal bir mesele olarak gördüğü Kürt Sorunu’na daha fazla müdahil olmasının ne kadar önemli olduÄŸunu görebilir. Türkiye’nin AB üyeliÄŸi halen tartışma dışı. Ancak Brüksel, Almanya’da Eylül ayında yapılacak seçimler sonrası Türkiye ile gümrük birliÄŸinin radikal bir ÅŸekilde geliÅŸtirilmesini zorlamalı. Bu süreçte belirlenecek kurallar, Türkiye’de hukukun üstünlüğü prensibinin yeniden tesisine yardımcı olabilir. EÄŸer Türkiye ile iliÅŸki iÅŸlemsel olacaksa, yapılacak pazarlıkların da bir ÅŸeye deÄŸmesi gerekir.”






