Türkiye’nin yeterince demokratik olarak yönetilmediÄŸi varsayımı üzerinden siyasi ve ekonomik baskı kurmaya çalışan  Almanya’nın gerçek niyetini ortaya döküldü.  BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Enerji Politikaları AraÅŸtırma Merkezi Direktörü Profesör Dr. Gürkan KumbaroÄŸlu  Habertürk’ten  Fatih Altaylı’yla konuÅŸmasında,  Almanya’nın  Avrupa’nın enerji merkezi olma hayali kurduÄŸunu öne sürdü.  Türkiye’nin bu noktada  Almanya’yı rahatsız eden tavrı ise, iliÅŸkilerin bozulmasına neden oluyor. Yani  Türkiye’den geçen enerji boru hatları,  Almanya’nın enerji projelerini boÅŸa çıkarıyor.  Almanya’nın  Türkiye’ye karşı ‘ÅŸiddetli’ bir tavır takınmasının altında da bu neden yatıyor.
Ä°ÅŸte Altaylı’nın köşesinde yer alan ve Prof. KumbaroÄŸlu’nun o analizi:
” Almanya  DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Kasım 2016’da yayınlanan bir araÅŸtırma sonucuna göre,  Rusya’dan  Almanya’ya doÄŸalgaz taşıyacak olan ikinci Kuzey Akım Projesi,  Almanya’yı  Avrupa’nın doÄŸalgaz merkezi haline getirecek. AraÅŸtırma sonuçlarının yayınlanmasından hemen sonra Alman  Ekonomi ve Enerji Bakanı’nın görev yeri deÄŸiÅŸtirilerek  DışiÅŸleri Bakanlığı koltuÄŸuna oturdu.”
GÃœNEY AKIM PROJESÄ° VE TANAP OYUNU BOZUYOR
Prof. KumbaroÄŸlu’na göre dananın kuyruÄŸu iÅŸte burada kopuyor. Çünkü  Türkiye, Güney Akım Projesi, TANAP ve  İsrail doÄŸalgazının  Avrupa’ya taşınmasındaki rolü nedeniyle Almanların Kuzey Akım Projesi’ni “taca” çıkarıyor.
ALMANYA İLE ÇIKAR ÇATIŞMASI
KumbaroÄŸlu şöyle diyor: “Ä°kinci Kuzey Akım Projesi’nin, Türk Akımı Projesi’ne ve  Türkiye üzerinden  Avrupa’ya gidecek baÅŸka doÄŸalgaz projelerine doÄŸrudan rakip olduÄŸunu söyleyebiliriz. TANAP’ın inÅŸaatının hızla devam etmesi, Türk Akımı’nın da aynı ÅŸekilde,  İran ve  İsrail gazının  Türkiye üzerinden  Avrupa’ya taşınmasının gündemde olması, ikinci Kuzey Akım Projesi’ni zora sokan geliÅŸmeler. Bütün bunlar  Türkiye ile  Almanya arasında enerjide bir çıkar çatışmasını doÄŸuruyor. Bu çıkar çatışmasında  Türkiye coÄŸrafi konumu dolayısıyla  Almanya’dan çok daha üstün konumda; çünkü  Avrupa için kaynak çeÅŸitliliÄŸi imkânı saÄŸlıyor. Kaynak çeÅŸitliliÄŸi hem rekabetçi bir piyasa oluÅŸumunda hem de arz güvenliÄŸinde  AB lehine önemli bir farklılık yaratıyor. Bu durum iplerin daha da gerilmesine sebep oluyor.”
ALMANYA’NIN SÄ°NÄ°RLERÄ° BOZULUYOR
Gürkan KumbaroÄŸlu’na göre hem  ABD hem de  AB ülkeleri,  Rusya’nın enerji hâkimiyetini pekiÅŸtirecek ve tekelleÅŸtirecek bu projeye karşılar. Bu da  Almanya’nın sinirlerini iyice bozuyor.