ABD BaÅŸkanı Donald Trump, İran’ın petrol ihracatını kısıtlayan ve halen askıda olan Amerikan yaptırımlarının yeniden devreye alınıp alınmayacağına dair kararı bu ayın ortalarında verecek. Büyük ülkelerle yaptığı nükleer anlaÅŸma, İran’ın üzerindeki ekonomik baskıları hafifletmiÅŸti.
‘İRAN GEREKEN ÖNLEMLERİ ALIR’
Atom Enerjisi Örgütü sözcüsü Behruz Kamalvandi, devlet televizyonuyla yaptığı söyleÅŸide, “Yaptırımlar askıda kalmaya devam etmeyecekse bu, nükleer anlaÅŸmanın ihlali olur ve İran İslam Cumhuriyeti de elbette gereken önlemleri alır” dedi.
Sözcü, “Atom enerjisi kurumunun, özellikle zenginleÅŸtirme olmak üzere çeÅŸitli alanlardaki nükleer çalışmaları hızlandırma imkanı vardır. Bu, nükleer anlaÅŸmadan önceki dönemde olduÄŸundan birkaç kat daha hızlı olacak gibi artırılabilir” dedi.
Nükleer silah üretiminde kullanılabilecek uranyumun üretildiÄŸi bir süreç olan zenginleÅŸtirme, anlaÅŸma ile yasaklanıyor. AnlaÅŸmayı destekleyen çevreler, güçlü uluslararası denetimle İran’ın nükleer bomba imal etmesinin önlenebileceÄŸi görüşündeler. İran ise, nükleer silah edinmek gibi bir hedefi olduÄŸunu reddediyor.
‘ABD ŞİMDİYE KADAR AKILLICA DÜŞÜNDÜĞÜNÜ GÖSTERMİŞ DEĞİL’
Kamalvandi, “ABD hükümeti akıllı davranmalı. Ne yazık ki ÅŸimdiye kadar akıllıca düşündüklerini ya da davrandıklarını göstermiÅŸ deÄŸiller” dedi.
İran Atom Enerjisi Örgütü Başkanı Ali Ekber Salehi Pazartesi günü, eğer ABD anlaşma hükümlerine riayet etmezse, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile aralarındaki işbirliğini yeniden gözden geçirebileceklerini söyledi.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in nükleer denetim organı olan IAEA, nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanılması ilkesi doÄŸrultusunda İran’ın anlaÅŸmaya uyup uymadığını denetliyor.
İran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani’nin yardımcılarından Macid Takht Ravanci, bugün yaptığı açıklamada, yaptırımların yenilenip yenilenmeyeceÄŸinin, Trump’ın deÄŸiÅŸken kiÅŸiliÄŸi nedeniyle öngörülemediÄŸini söyledi.
Ravanci, “En kötü senaryo için bile hazırlıklıyız. Sadece siyasi olarak deÄŸil, ekonomik alanda da” dedi.