Kuzey Suriye’ye dönük makro politikalarında çıkar ve öncelik çatışması içerisine giren Türkiye ve ABD’nin arasındaki ihtilaf sahaya yansıdı. Menbiç yakınlarında, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ile Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında toplanan birtakım isyancı gruplar arasında çatışma çıktı. Söz konusu çatışmanın, Fırat Nehri’nin sınırında bulunan ve YPG’nin kontrolündeki Menbiç’te gerçekleÅŸmesi, Türkiye’nin ‘kırmızı çizgisi’ olduÄŸu gerekçesiyle YPG’nin Fırat’ın batısına geçmesine karşı çıktığı dikkate alındığında büyük önem arz ediyor. Menbiç’te bulunan YPG güçleri ve ABD’nin bölgede özerk bir Kürt oluÅŸumu desteklemesi; Ankara’nın özellikle Mart ayından bu yana Rusya, Ä°ran ve Suriye’yle tam mutabakat içine girmesini tetikleyen etmenlerin başında geliyor. Söz konusu baÄŸlam göz önünde bulundurulduÄŸunda, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun askeri kaynaklarının bilgisini paylaÅŸtığı bu çatışma ne anlama geliyor? Çatışma, Türkiye ve ABD’yi vekalet savaşının ötesinde doÄŸrudan karşı karşıya bırakır mı?
Konuyu Sputnik’e deÄŸerlendiren Emekli Tümamiral Soner Polat’a göre bu ihtimal uzak gibi görünse de dışlanmamalı. Polat’a göre ‘CNN International gibi Amerikan kanallarına düşen bu haber Türkiye’nin Kuzey Suriye’de elini kolunu baÄŸlama amacı güdüyor:
‘ABD’NÄ°N AMACI TÃœRKÄ°YE’NÄ°N AFRÄ°N MÃœDAHELESÄ°NÄ° ENGELLEMEK’
“Åžimdi burada olan münferit bir olay. Zaten haber merkezlerine çok güçlü bir ÅŸekilde yansımadı. ancak CNN International gibi Amerikan emperyalist sisteminin yayın organları birdenbire Türkiye’nin desteklediÄŸi ve Fırat Kalkanı Harekâtı’nda da yer alan Özgür Suriye Ordusu mensuplarının Amerikan askerlerine ateÅŸ açtığını bildirdi. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin amacı ‘Türkiye bizim askerlerimize ateÅŸ açıyor’ diye bir kamuoyu oluÅŸturmak, Türkiye’yi dolaylı olarak baskı altında tutmaktır.”
ABD’nin bu hamlesinin Türkiye’nin Afrin’e yönelik muhtemel bir giriÅŸimini engellemeyi hedeflediÄŸine iÅŸaret eden Soner “ABD, Türkiye’nin olası hamlesine yönelik psikolojik bariyer çekmek istiyor. Bu olayın bu amacın ötesinde askeri bir önemi yok. Bana göre bu ABD’nin bir psikolojik harp harekâtından ibaret” ifadelerini kullandı.
Polat’ın ifadeleri, Sputnik’e konuÅŸan ve adının açıklanmasını istemeyen ÖSO’ya baÄŸlı Sultan Murat Tümeni’nin komutanının açıklamalarını destekler nitelikte. Zira ÖSO kaynağı da hedeflerinin ABD askerleri deÄŸil YPG olduÄŸunu aktarmıştı.
ABD TÃœRKÄ°YE’YLE ÇATIÅžMAYI GÖZE ALAMAZ’
IŞİD karşıtı koalisyon kaynaklarının ÖSO ve ABD askerleri arasında çatışma yaÅŸandığı yönündeki açıklamalarını deÄŸerlendiren Polat, ABD’nin Türkiye’yle çatışmayı göze alamayacağına da deÄŸindi:
“Amerika’nın elinde çok koz yok; bu yüzden Türkiye’yle çatışmayı göze alamaz. Ancak Amerika’nın hareket serbestisi sadece Avrasya bloÄŸu ülkelerinin ortak strateji saptayamamış olmalarından faydalanmaya çalışıyor. Strateji saptanırsa ABD’nin çok fazla ÅŸansı kalmaz” dedi.
‘AVRASYA BLOKU ÃœLKELERÄ°NÄ°N STRATEJÄ°SÄ° KÄ°LÄ°T ROLDE’
Kuzey Suriye’deki durumun Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden bir boyuta geldiÄŸine iÅŸaret eden Polat “Türkiye diÄŸer hiçbir ülkeye benzemez. Suriye’nin Karaçok Dağı’nda olduÄŸu gibi doÄŸrudan doÄŸruya ulusal çıkarları ve özellikle toprak bütünlüğü tehdit gördüğü zaman harekete geçer. Bir satranç oyunu düşünün ve Amerika bir piyonunu öne sürdü. Mesele bu” dedi.
Avrasya blokunda mutabakatı saÄŸlama sürecinin devam ettiÄŸini söyleyen Polat “Afrin’de askeri yığınaklanma olduÄŸunu göz önünde bulundurursak Amerika’yla ilgili konuÅŸacak fazla bir ÅŸey kalmıyor. Burada önemli olan Avrasya bloÄŸu. Türkiye, Ä°ran, Rusya hatta dolaylı olarak Suriye arasında bir anlayış birliÄŸi oluÅŸturulmaya çalışılıyor. Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı’nın ziyareti ve Rusya Genelkurmay BaÅŸkanı’nın (yaklaÅŸan) ziyareti bunun sonucu. Strateji oluÅŸturulmaya çalışılıyor. Ancak Türkiye tek başına da kalsa bence Amerika’nın (bölgede) inisiyatif geliÅŸtirmesine müsaade etmeyecektir” diye ekledi.