Terör eylemi tehdidi iddiasıyla konsolosluklarını kapatan ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Türkiye’de terör eylemi tehdidi bahanesiyle konsolosluklarının çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduÄŸu 9 ülkenin Ankara büyükelçisinin DışiÅŸleri Bakanlığına çaÄŸrıldığı bildirildi.
Diplomatik kaynaklar, terör eylemi tehdidi bahanesiyle konsolosluklarının çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin Ankara büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını belirtti.
Türkiye’de terör eylemi tehdidi bahanesiyle bazı ülkeler, konsolosluklarının çalışmalarına ara verme kararı almıştı.
“GÜVENLİK GEREKÇESİ…”
- İsviçre BaÅŸkonsolosluÄŸu tarafından yapılan açıklamada, “Güvenlik sebebiyle, İsviçre BaÅŸkonsolosluÄŸu ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacaktır. Vize ve pasaport iÅŸlemleri için randevular iptal edilecektir. Anlayışınız için teÅŸekkür ederiz” denildi.
- Almanya’nın İstanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu, bugün de güvenlik gerekçesiyle halka kapalı olacağını duyurmuÅŸtu. Kapıda “Konsolosluk bugün kapalıdır. Tüm randevular iptal edilmiÅŸtir. Güncel geliÅŸmelere internet sayfamızdan ulaÅŸabilirsiniz” yazılı bir kağıt asıldı.
- Hollanda BaÅŸkonsolosluÄŸunun resmi internet sitesinde yer alan açıklamada ise “İstanbul’daki Hollanda BaÅŸkonsolosluÄŸu çevresinde olası protestolar ve Batılı hedeflere yönelik artan tehdit nedeniyle, İstanbul’daki Hollanda BaÅŸkonsolosluÄŸu 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak ziyarete kapatılmıştır” denildi.
- Fransa BaÅŸkonsolosluÄŸu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İstanbul’da terör saldırısı riski yüksek olmaya devam ediyor. Özellikle BeyoÄŸlu semtindeki, Taksim, İstiklal Caddesi, ve benzeri ibadethaneler, konsolosluk temsilcilikleri, turistik yerler söz konusu olduÄŸunda. Bu nedenle, Türkiye’de ikamet eden Fransızlar veya ziyaretçiler, her zaman ve her yerde azami dikkat göstermeye, turistik ve yoÄŸun yerlerden, ayrıca her tür toplantı ve toplantılardan mümkün olduÄŸunca kaçınmaya davet edilir” dedi.
- Belçika Başkonsolosluğu da 1-3 Şubat tarihleri arası kapalı olduğunu bildirdi.
- İngiltere Başkonsolosluğu ise dün olduğu gibi bugün de kapalı olduğunu duyurdu.
PSİKOLOJİK HARP YÜRÜTÜLÜYOR
İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, bazı ülkelerin konsolosluklarını kapatmasıyla ilgili, “Türkiye’ye karşı psikolojik bir harp yürütülüyor. Uluslararası bir operasyonla karşı karşıyayız” demiÅŸti.
Bakan Soylu’dan konsoloslukların kapatılmasıyla ilgili çok sert tepki
AK PARTİ’DEN SERT TEPKİ
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İngiltere, Hollanda, Fransa, Belçika, Almanya ve İsviçre’nin Türkiye’deki konsolosluklarını kapatmasına tepki gösterdi.
Ömer Çelik’in açıklamaları ÅŸu ÅŸekilde:
“Ülkemizdeki bazı büyükelçiliklerin ve baÅŸkonsoloslukların ülkemizin güvenlik koÅŸulları hakkında endiÅŸe yaymaya dönük açıklamalar yaptıklarını görüyoruz. Bunlar sorumsuz açıklamalardır. Bu sorumsuzluk kabul edilemez.
Türkiye güvenli bir ülkedir. Güvenlik güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz işinin başındadır. Bugün güvensiz olarak nitelenebilecek ülkeler; göçmen düşmanı ve İslam düşmanı siyasi hareketlerin demokrasilere meydan okuduğu, kutsal kitabımız Kuran’ı Kerim’e saldırılan yerlerdir.
Ülkelerimiz arasındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirmeyi hedeflemesi gereken misyonların daha özenli ve sorumlu açıklamalar yapmaları gerekir. Türkiye’yi yıpratmaya dönük açıklamaları reddediyoruz.”
PEKİ NE OLMUŞTU?
İsveç’te, ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan 21 Ocak’ta, Türkiye’nin Stockholm BüyükelçiliÄŸi önünde Kur’an-ı Kerim’i yakmış, söz konusu eylem dünya Müslümanlarının ve Ankara’nın sert tepkisini çekmiÅŸti. Olayın ardından İstanbul’daki İsveç BüyükelçiliÄŸi önünde de protesto gösterisi yapılmıştı.
Paludan’a destek vermek isteyen ırkçı Batı’nın İslamlaÅŸmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de Lahey kentinde yaptığı eylemde Kuran yırtmıştı.
Art arda yapılan eylemler üzerine herhangi bir saldırı tehdidine karşı önlem almak istediklerini bildiren Hollanda, İngiltere, Almanya, Belçika ve Fransa, İstanbul’daki konsolosluk binalarının “artan güvenlik tehdidini” gerekçe göstererek kapatmıştı.






